Prnjavorčanin Dragan Jugović ubrao vrganj težak 1,78 kilograma

Milijana Latinović
Prnjavorčanin Dragan Jugović ubrao vrganj težak 1,78 kilograma

PRNjAVOR - Prnjavorčanin Dragan Jugović upisao se u svojevrsnu rubriku rekordera, makar na području svoje opštine i okoline, jer je u šumi pronašao vrganj težak skoro dva kilograma, što je prava rijetkost.

Jugović ponosno priča za “Glas Srpske” da je ovo najveća gljiva ikada koja je završila u njegovoj korpi.

- Nalazio sam vrganje od oko 800 grama težine, ali nikad ovakav. Ovaj je kao dupli, iz jednog korijena narasle su dvije gljive. Težak je 1,78 kilograma. Radovao sam se kao dijete kada sam ga prije nekoliko dana pronašao - priča Jugović, ne skrivajući uzbuđenje.

Gljivu, koja možda nije za “Ginisovu knjigu rekorda”, ali je svakako neobična i posebna, ovaj veterinarski tehničar iz Prnjavora pronašao je na području Careve Gore u Prnjavoru.

Ovaj ljubitelj prirode kaže da uglavnom bere vrganje i rujnice samo za svoje potrebe. U šali kaže da više uživa da vrijeme provodi u prirodi i da bere gljive nego da ih jede.

Za pripremanje specijaliteta od ovih šumskih plodova kaže da je zadužena supruga.

- Volim i da jedem gljive, sušeni vrganj kada se doda u čorbance daje poseban ukus jelu. Ja ih očistim i pripremim, a supruga priprema jela - ispričao je Jugović.

Dodao je da o gljivama uči iz priručnika, ali i na internetu, a još kao dijete volio je da odlazi u šumu u potragu za ovim posebnim darovima prirode.

- Jedan moj prijatelj se dosta razumije u gljive pa često idemo skupa u potragu za najboljim primjercima - rekao je Jugović.

Ovaj Prnjavorčanin kaže da je svoju gljivu rekorderku već isjekao i priprema je za sušenje. Ona će, kako kaže, dati posebnu aromu jelima koja se budu ove zime krčkala u njegovom domaćinstvu.

Ukućani, kaže Jugović, nisu mogli da vjeruju kada je kući došao sa ogromnom gljivom.

- Smijali su se i zapitkivali gdje pronađoh toliku pečurku. Tako veliki vrganj obično bude star i ucrva se, ali ovaj je odličan - rekao je Jugović, dodavši da su vjerovatno vremenske prilike praćene sa dosta kiše i visokim temperaturama uticale da vrganj toliko naraste.

Na mjestu gdje je ubrao ovaj, između hrasta i bukve, našao je još pet vrganja od kojih su dva imala skoro kilogram težine.

Otrovnica

Dragan Jugović kaže da je za branje gljiva potrebno predznanje kako ne bismo došli u situaciju da u tanjiru završi neka otrovnica.

- Primjera radi, zelena pupavka, kojom su se nedavno otrovali ljudi u Srbiji, je lako prepoznatljiva ko se iole u gljive razumije - kazao je Jugović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana