Prirodne ljepote Foče ne ostavljaju ravnodušnim: Avantura zove na svakom koraku

Milijana Latinović
Prirodne ljepote Foče ne ostavljaju ravnodušnim: Avantura zove na svakom koraku

FOČA - Bilo da krenete od istoka ka zapadu ili s juga na sjever, Foča je oduvijek na raskrsnici puteva, naroda i kultura, koje su se ovdje preplitale vijekovima, a priroda je ovaj kraj bogato nagradila oslikavši ga najljepšim nijansama i na koju god stranu da se čovjek okrene u ovoj opštini, avantura zove.

U tih nekoliko riječi teško je dočarati svu ljepotu prirode kojom se okitila Foča, a kako ponosni mještani ovoga kraja kažu, i deset dana malo je da se obiđu turistički potencijali i doživi Drina, modrozelena, čista i neukrotiva, vjekovna spona srpskog naroda. Tek nekoliko koraka kroz centar dovoljno je da osjetite da Foča živi. Iz parkića uz obalu rijeke dopire dječja graja, omladina uživa u vreloj ljetnjoj večeri u baštama restorana koji mogu da se pohvale stotinama vrhunskih gurmanskih specijaliteta i nasmijanim osobljem, u šta se uvjerila i ekipa “Glasa”. Veoma ljubazni Fočaci čine da se u njihovoj maloj, ali opštini sa velikom dušom, osjećate prijatno. Jednog takvog srećemo u Info-centru Turističke organizacije. Pozdravivši nas osmijehom, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Mladen Mandić raspoložen je da sa nama podijeli nekoliko informacija o turizmu u ovoj opštini, jer nismo htjeli ući samo po magnet, zanimalo nas je i nešto više. Na konstataciju da je Foča živ gradić, dodaje da je tu više od 2.000 studenata, a otkako je na tamošnjem Medicinskom fakultetu uveden studij medicine na engleskom, gotovo da nema jezika koji se ne može čuti na njegovim ulicama.

- Za našu Foču se čulo, a tek će se čuti i u Indiji, Bangladešu, Egiptu i drugim krajevima svijeta - ispričao je Mandić. Statistika pokazuje da stranci, uključujući i goste iz regiona, čine oko 80 odsto posjetilaca.

- Porodica iz Novog Zelanda je došla u Foču jer su, kako su nam rekli, čuli da je najbolji rafting na svijetu onaj na Tari - kazao je Mandić. Turisti najčešće dolaze na vikend, a Fočaci kazuju da je njihova opština prestonica avanturizma u zemlji.

- Na prvom mjestu je rafting Tarom i Drinom, potom planinarenje, a izdvajamo Maglić, najviši planinski vrh u BiH, obilazak prašume Perućice, zatim Pješčane piramide. Tu je i Zelengora sa osam glacijalnih jezera - istakao je Mandić. Dodao je da opština raspolaže sa više od 2.000 kreveta. Mandić naglašava da je ova lokalna zajednica idealna za organizaciju manifestacija, a tu se izdvaja OK fest na Tjentištu, koji okuplja više od 30.000 ljudi.

- Krajem jula organizujemo manifestaciju “Drinska avantura Foča” s ciljem povezivanja turističkih destinacije izvan centra, jer gdje nastaje Drina, tu počinje avantura - zaključio je Mandić.

Pješčane piramide

Na devetom kilometru starog puta Foča - Miljevina - Sarajevo, u mjestu Pirni Do, smješteno je remek djelo prirode, Pješčane piramide. Erozijom tla i pod uticajem mrazeva, vrućina, kiša i jakih vjetrova, nastale su zanimljive figure. Oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu ili u Đavoljoj varoši u Srbiji. Proces erozije traje, tako da one ne nestaju, već rastu i dostižu visinu do 20 metara. Šezdesetih godina prošlog vijeka ovdje su snimljeni kadrovi filma “Kapeten Leši”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana