Priroda i hramovi najjači turistički aduti Srpca

Dejan Jovičić
Priroda i hramovi najjači turistički aduti Srpca

SRBAC - Opština Srbac ima atraktivne lokacije koje mogu privući posjetioce iz zemlje i inostranstva, a u planu je da se nova ponuda nađe u programu posjeta turista banjalučko-prijedorskoj regiji.

Ovo je izjavila direktorica Turističke organizacije Srbac Radisava Šuščević, koja je dodala da je u toku izrada turističkog proizvoda srbačke opštine u sklopu USAID projekta Razvoja održivog turizma u BiH koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Šuščevićeva je rekla da se nova ponuda kreira u saradnji sa predstavnicima Opštinske uprave, etno-sela i ugostiteljskih objekata iz Srpca, a uz koordinaciju USAID-a, ministarstva, Turističke organizacije RS i Privredne komore RS, zbog čega je ovih dana na tu temu održana i radionica u Srpcu.

- Od atraktivnih lokacija tu su etno-sela “Krug ljubavi” u Nožičkom i “Platane” u Gornjoj Lepenici koji posjeduju bungalove, pješačke staze i sportske sadržaje, kao i sportsko-rekreacioni centar Bardača gdje se pored bazena i restorana, planira i izgradnja smještajnih kapaciteta - rekla je Šuščevićeva i dodala da će ponuda biti plasirana i turističkim agencijama.

Rukovodilac sektora za razvoj turističkog proizvoda u Turističkoj organizaciji RS Ana Lakić rekla je da je manifestacija Gastro fest u Bardači, koja se održava početkom septembra, jedan od prepoznatljivih turističkih proizvoda u Srpcu, uz manastir Osovica, kao odličan motiv za dolazak vjernika i ostalih posjetilaca.

- Jedino nedostaje više turističke infrastrukture, uređenosti turističkih mjesta, prilaznih puteva i zabavnih sadržaja. Treba više raditi na brendiranju samog proizvoda, a jedan od primjera može biti i pravljenje nekog specijaliteta koji će biti samo srbački, budući da je ova opština poznata po peradarstvu i svinjogojstvu. Na jednostavan način to može biti gastronomski mamac za turiste, uz ostale prirodne karakteristike, poput planine Motajica - rekla je Lakićeva.

Jeromonah Ilarion iz manastira Osovica rekao je da njihov manastirski kompleks ima velike potencijale za razvoj vjerskog turizma. On je dodao da najviše vjernika dolazi za praznik posvećen Ikoni presvete Bogorodice Trojeručice, čija replika se nalazi u Osovici i kada je 2019. godine, prije izbijanja pandemije, prema procjeni bilo oko pet hiljada posjetilaca.

 - Nemamo izgrađene gostoprimnice za smještaj vjernika, kao u nekim drugim crkvama u inostranstvu, ali je to jedna od stvari koje planiramo uraditi. U toku je izgradnja spomen-obilježja posvećenog svim majkama sa pješačkim stazama, a namjera je i da se oformi pješačka tura uz Motajicu u sklopu koje bi se moglo vidjeti 12 malih kapela koje će predstavljati male pomjesne crkve, pa će tako vjernici moći vidjeti kako izgledaju ruska, gruzijska i druge pravoslavne crkve - rekao je Ilarion.

Kao jedan od problema naveo je da vjernici i turisti znaju zalutati na putu do njihovog manastira.

- Posjetioci često koriste navigaciju na svojim mobilnim uređajima koja ih pogrešno navodi do našeg kompleksa. To smo pokušali riješiti, ali za sada nismo uspjeli. Ipak, zahvaljujući opštini Srbac, imamo dobru zastupljenost putne signalizacije, tako da vjernici koji dolaze iz raznih putnih pravaca, prateći putokaze mogu bez problema da nas pronađu - rekao je Ilarion.

U planu je da se nova turistička ponuda opštine Srbac nađe u programu posjeta turista banjalučko-prijedorskoj regiji koji će biti predstavljen krajem februara na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Uređenje ušća

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da je izrađena strategija razvoja opštine po najnovijoj metodologiji za period do 2028. godine i da je turizam jedna od strateških grana.

- U planu je, između ostalog, uređenje ušća Vrbasa u Savu sa izgradnjom marine za čamce, sportskim, ugostiteljskim i drugim sadržajima - istakao je Miholjčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana