Prijedor: Održan Međunarodni festival folklora “Razigrana mladost”

Srna
Prijedor: Održan Međunarodni festival folklora “Razigrana mladost”

PRIJEDOR - U Prijedoru je večeras završen Međunarodni festival folklora “Razigrana mladost” koji je tokom dvije festivalske večeri okupio više stotina mladih folkloraša iz Srbije i Republike Srpske.

Domaćin festivala po 18. put bilo je Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ “Dr Mladen Stojanović”, čiji je sekretar Nebojša Aleksić rekao da je cilj ovog okupljanja popularizacija folklora među djecom i omladinom.

“Mi to radimo već 18 godina i poslije svake naše smotre slijedi proljetnji upis i dođe dosta novih članova koji tek počinju da igraju folklor”, rekao je Aleksić Srni.

On je dodao da festival podrazumijeva i druženje i da su se tokom godina stvorila neraskidiva prijateljstva članova SKUD “Dr Mladen Stojanović” i Kulturno-umjetničkog društva “Branko Radičević” iz Stare Pazove.

“Oni su i sad naši gosti i smješteni su kod svojih vršnjaka, to prijateljstvo među mladim ljudima je motivacija nama organizatorima da unapređujemo ovaj festival”, rekao je Aleksić.

Prijedorskoj publici večeras su se u završnici festivala predstavili najmlađi folkloraši kulturno-umjetničkih društava “Saničani”, “Šarenica” iz Rasavaca, “Piskavica”, “Kozara” iz Prijedora, “Sveti Sava” iz Svodne i “Vasa Pelagić” iz Banjaluke.

Osim domaćina i gostiju iz Stare Pazove, tradicionalnom igrom i pjesmom prve večeri predstavile su se dječije grupe kulturno-umjetničkih društava “Milan Egić” iz Brezičana, “Osman Džafić” iz Puharske, “Kolovit” iz Gradiške, “Una” iz Novog Grada, “Omarska” iz Omarske i Folklorne sekcije iz Koprivne.

Ova manifestacija veoma dobro je prihvaćena kod prijedorske publike, tako da je sala Pozorišta Prijedor obe večeri bila ispunjena po posljednjeg mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana