Prijedor: Održan koncert povodom Dana srpskog jedinstva

Srna
Prijedor: Održan koncert povodom Dana srpskog jedinstva

PRIJEDOR - U organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije, u Prijedoru je večeras održan svečani koncert povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović pozdravio je ideju Udruženja za očuvanje tradicije da povodom ovog praznika, koji zajedno praznuju Republika Srpska i Srbija, organizuju ovaj koncert.

“Ovo je divna manifestacija koju treba da obilježavamo i čuvamo i u narednim godinama. Svi znamo šta nama Srbima znači srpska zastava i koliko je krvi za nju proliveno i koliko je žrtava bilo da bismo imali slobodu, i jedinstvo i svoju zastavu. Jer, kad imamo svoju zastavu znači da imamo svoju republiku koja je garant opstanka svih građana na ovim prostorima”, izjavio je Pavlović novinarima.

On je dodao da grad Prijedor uvijek podržava ovakve manifestacije, te podsjetio da je tokom dana upravo Gradska uprava bila organizator sličnog događaja na gradskom trgu sa istim porukama očuvanja srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Moramo da pronosimo ime Republike Srpske, boje naše zastave i da se uz tu zastavu sjećamo svih koji su dali živote za nju”, poručio je Pavlović.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz izjavio je da se, na inicijativu Udruženja koreografa narodnih igara Srbije i Dječijeg kulturnog centra iz Beograda, ovaj dan zove i Dan tradicije.

“Željeli smo večeras da u jednom kolaž programu izborom učesnika iz više udruženja i pojedinaca iz našeg grada i okoline da prikažemo šta je to sve što je bogatstvo jedne srpske tradicije, koje su to pjesme, ali i da prikažemo jednu raznolikost učesnika različitog uzrasta”, izjavio je Šormaz.

On je dodao da je u programu nastupilo oko stotinu učesnika, a da su se publici predstavili članovi malog hora, dvije folklorne grupe uz Udruženja za očuvanje tradicije i KUD “Kozara”, guslar Vladimir Ivić, zdravičar Rade Banjanin, gradski hor, orkestar, pjevačka grupa Udruženja i tamburaški orkestar KUD “Milan Egić” iz Brezičana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana