Prijedor: Očekuje se pomoć republičkog nivoa vlasti zbog milionskih dugovanja Doma za starija lica

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR- Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor danas je na sastanku sa rukovodstvom i sindikatom Doma za starija lica Prijedora obećao da će razgovarati sa republičkom nivoima vlasti kako bi bila obezbijeđena sredstva za milionska dugovanja koja opterećuju rad ove ustanove, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vršilac dužnosti direktora Doma za starija lica Prijedor Marija Ličanin zahvalila je gradonačelniku za posjetu, podršku i razumijevanje, te za dopis koji je uputio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Vladi Republike Srpske da obećana sredstva iz Kompenzacionog fonda što prije budu odobrena kako bi radnicima bile isplaćene zaostale plate i izmireni dugovi prema dobavljačima.

Ličaninova je potvrdila da je u ovoj ustanovi kojom odnedavno rukovodi zatekla jako teško stanje, da radnicima nije isplaćeno pet plata, da je račun Doma blokiran i da je nemoguće bilo isplatiti dobavljače, niti bilo šta nabaviti.

"Dobrom voljom nekih naših dobavljača uspjela sam da nastavim uredno snabdijevanje hranom, međutim nedostaje gas i mnoge stvari koje su neophodne i snalazimo se na razne načine kako da to sve funkcioniše, ali čekamo obećanu pomoć Vlade", rekla je Ličaninova nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Prijedora.

Ona je istakla da je u razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem dobila obećanje da će iz Kompenzacionog fonda Domu za starija lica Prijedor biti dostavljena sredstva za pomoć i za prvo funkcionisanje, te da ih očekuje vrlo brzo kako ne bi upali u dodatne probleme.

Osim pet neisplaćenih plata, tu su i kašnjenja po osnovu reprograma sa Poreskom upravom za poreze i doprinose na plate za neke mjesece još od 2015. godine.

Dom za starija lica Prijedor trenutno ima 73 stalno zaposlena radnika i 162 korisnika, dok je ukupni kapacitet 220 mjesta.

"Korisnici to teško stanje ne osjete, a radnicima koji čekaju plate strpljenje je pri kraju i najavljuju od ponedjeljka ponovne proteste. U razgovoru sa predstavnicima sindikata molili smo ih da se protesti odgode za koji dan vjerujući da će obećanja koja su nam data biti ispunjena", rekla je Ličaninova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana