Prijedor: Grad donirao dva aparata za imunoanalizu

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR- Grad Prijedor donirao je Domu zdravlja dva laboratorijska aparata za imunoanalizu pomoću kojih se može ubrazti liječenje kovida 19.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da se grad odlučio na ovaj korak nakon što je Dom zdravalja došao sa zahtjevom da im je to neophodno kako bi građani skratili odlaske i uštedjeli i vrijeme i novac prilikom rađenja nalaza.

„To je još jedan način da grad pomogne Domu zdravlja i našim građanima kako bismo im olakšali ovu pandemiju i zajedničkim snagama je što prije i lakše prevazišli“, rekao je Pavlović danas novinarima u Prijedoru.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinska pitanja Dijana Đerić rekla je da će se ovim aparatima raditi laboratorijske pretrage koje su ugovorene za sekundarni i tercijarni nivo i to antitijela, brzi testovi, antigenski testovi na kovid, de dimeri i feritin.

„Primijetili smo da naši pacijenti u kovid ambulanti najčešće moraju da idu privatno jer nisu u mogućnosti da odu u Banjaluku ili u bolnicu Prijedor tako da nam je na ovaj način grad omogućio da na jednom mjestu, po povoljnijim cijenama nego u privatnim laboratorijama, pacijenti dobiju brže i bolje nalaze i na licu mjesta adekvatno liječenje“, rekla je Đerićeva.

Ona je dodala da će se građanima olakšati i putovanja, jer sve granice, naročito sa Hrvatskom, Austrijom i Njemačkom, traže brze testove ili antitijela na preležan virus korona.

„Antitijela su u privatnim ambulantama 45 KM do 47 KM, kod nas će biti 42 KM. Uvijek ćemo gledati da budemo jeftiniji, a gledali smo aparat i nalaze koji se priznaju u EU“, precizirala je Đerićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana