Prije 80 godina stigao prvi voz u Foču

Srna
Prije 80 godina stigao prvi voz u Foču

FOČA - U Foču je prije tačno 80 godina stigao prvi voz prugom uskog kolosijeka koja je na današnji dan svečano otvorena za saobraćaj.

Muzej Stare Hercegovine je na svojoj stranici na Facebooku objavio fotografije izgradnje i svečanog otvaranja pruge koja je postojala do 22. maja 1977. godine, kada je ukinuta.

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, u januaru 1936. godine, počela je gradnja pruge uskog kolosijeka od Ustiprače preko Goražda i Ustikoline do Foče, dužine 42 kilometra.

To je bio krak koji se u Ustiprači odvajao od pruge Užice-Sarajevo, navode iz fočanskog Muzeja.

Svečanom otvoranju pruge 17. septembra 1939. godine prisustovali su izaslanik kralja Petra Drugog general Mihailo Mihailović, ministar saobraćaja Nikola Bešlić, ministar šuma i rudnika Džafer Kulenović, ministar za fizičko vaspitanje naroda Jevrem Tomić i niz drugih visokih činovnika koji su u Foču stigli svečanim vozom iz Beograda.

Koliko je izgradnja ove pruga bila značajna za ove krajeve, svjedoči i masovno prisustvo lokalnog stanovništa na dočeku svečanog voza, podsjećaju iz Muzeja Stare Hercegovine.

Gradnja pruge Ustiprača-Foča bio je vrlo ozbiljan tehnički poduhvat, uz različitu mehanizaciju angažovano je i oko 4.000 radnika.

Zbog geomorfoloških uslova građene su podzide, potporni zidovi, mostovi na sedmom i sedamnaestom kilometru, kao i dva vijadukta dužine 200 i 160 metara.

Pruga se gradila u pet dionica i na dan otvaranja cijena njene gradnje iznosila je 190 miliona tadašnjih dinara.

Veće željezničke stanice sa pratećom infrastrukturom izgrađene su u Goraždu i Foči.

U planu je bilo da se ta pruga produži od Foče kroz klisuru Sutjeske, preko Gacka i Bileće dalje prema moru.

Uz ovaj plan, koji je bio veoma težak i skup za realizaciju, prije svega zbog teškog terena i uske klisure Sutjeske, razrađivan je i drugi projekat koji je lakši i jeftiniji za gradnju.

Prema drugom projektu pruga bi se nastavila dalje uz Drinu do Šćepan Polja s ciljem zaobilaženja klisure Sutjeske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana