Pričama i crtežima desetogodišnja Katja D. Novković uljepšava svijet

Jana Kezić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Talentovana Katja D. Novković iz Banjaluke olovkom stvara ljepši svijet i obogaćuje carstvo dječije literature, a iako je tek završila treći razred osnovne škole, već je izdala prvu knjigu pod nazivom “Godine učenja i putovanja male Eve”.

   Ova simpatična desetogodišnjakinja, koja zna samo za petice, među korice svoje prve knjige za djecu utkala je na desetine priča i vlastitih crteža kojima je poslala poruku da je život pun borbe za pravdu, istinu, ljudsku čistotu, slobodu, poštenje, iskrenost, ali i ljubav.

U knjizi, u kojoj glavni lik Eva, ispoljava radost kada se iz Francuske vraća u svoju Republiku Srpsku, istaknuto je da se ljudski rod, čak i u vasioni, snalazi i bori protiv lopova, kradljivaca te prevaranata.

- Moj deda voli da piše i izdao je nekoliko knjiga, zbog čega sam i ja poželjela da se u tom okušam. To mi se uvijek činilo veoma zanimljivo - kazala je Katja.

Za “Glas” je ispričala da se tačno sjeća datuma kada je počela da piše, a to je bio dan prije njenog 8. rođendana.

Bila je u šetnji sa bakom i dedom, kada joj je, kako kaže, baka kupila svesku, i tada se rodila ideja da u nju piše i jednog dana pretvori u knjigu.

- Kada je deda, koji mi je bio uzor, pročitao moju knjigu, rekao je da želi da je prekuca i da bi bilo lijepo da je objavimo - rekla je Katja.

Inspiraciju, kako kaže, pronalazi u svemu što joj se učini zanimljivo pa su u knjizi obuhvaćeni i neki autobiografski događaji.

- Omiljeni dio mi je onaj kada hrčak krade hranu, jer je on u stvari moja plišana igračka, koju sam kroz ovu priču oživjela - kazala je Katja.

Ljudi u njenoj okolini, kako kaže, bili su srećni i ponosni kada je njeno umjetničko djelo ugledalo svjetlost dana.

- Svi su tražili da im da im dam autogram i da im poklonim knjigu, zbog čega mi je bilo baš drago. Trenutno pišem novu knjigu, koja je nastavak ove prve. Sada će se stari i likovi naći u novim zgodama i nezgodama - ispričala je Katja.

Najviše voli da piše, kako kaže, kada je slobodna i nema mnogo obaveza.

- Ne pomaže mi niko i sve sama pišem, samo mi deda pomogne oko prekucavanja na računar - rekla je Katja. S obzirom na to da priče u knjizi prate i bogate ilistracije, Katja kaže, da prvo napiše priču i onda po uzoru na to pravi crtež. I naslov “Godine učenja i putovanja male Eve”, kako ističe, osmislila je sama, jer mnogo voli da putuje.

- Najviše volim da idem na more i kod rodbine, i sigurna sam da ću i ove godine donijeti i neke priče sa mora, koje ću uvrsiti u novu knjigu - kazala je Katja.

Osim pisanja, ova talentova djevojčica bavi se i modernim baletom te ide i na dramsku sekciju.

- Pisanje i ples podjednako volim, a veoma volim i da čitam. Pročitala sam više od 50 knjiga - kazala je ona.

Iz srpsko jezika ređa same petice, a na naše pitanje da li zbog toga pomaže i drugarima na pismenim vježbama, dala je simpatičan odgovor.

- Ne pomažem im, jer na času ne smijemo da pričamo - kazala je ona.

Ponos

Katjin otac Darko kaže da je za njega prva Katjina knjiga zaista iznenađenje, jer iako je primijetio kćerkinu ljubav prema knjigama, nije očekivao da ima ideju i kreativnost za pisanje.

- Veoma me iznenadila i divim se njenoj smjelosti. Znao sam da voli knjige i da piše nešto, ali nisam je ispitivao šta. Kada je sve napisala i dala da pročitam, vidio sam da to zaista ima smisla - rekao je Darko, dodajući da je ona sama još prije škole, bez ikakvog forsiranja naučila ćirilicu ali i latinicu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana