Pri kraju utopljavanje škole u Bileći, sporna bijelo-plava boja fasade

Srna
Foto: Srna

BILEĆA- Na zgradi Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" u Bileći sutra bi trebalo da bude završen veliki i kvalitetan projekat energetske efikasnosti, ali bi zbog bijelo-plave boje fasade, koju u Opštinskoj upravi smatraju spornom, mogao izostati tehnički prijem objekta.

U opštini Bileća ističu da boja fasade nije u skladu sa ambijentalnom cjelinom i okruženjem, zbog čega je intervenisala i nadležna opštinska inspekcija.

Direktor Srednjoškolskog centra Zdravka Milićević izjavila je novinarima da je zadovoljna što je škola dobila taj projekat i konačno utopljena, a zamijenjena je i sva stolarija.

Milićevićeva je istakla da je iznenađena što za tri mjeseca koliko se radi na zgradi, niko od nadležnih iz opštine nije došao da obiđe radove već su dva dana pred završetak dobili primjedbe opštinskih inspektora.

Ona je dodala da je taj projekat urađen 2019. godine i prihvaćen 2020, kada je i revidiran, te pojasnila da u građevinskoj dozvoli piše da boju fasade određuje investitor, a to su UNDP i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

"Škola je dobila novo ruho i najvažnije je da je topla, a boja fasade nam nije bila prioritet. Mislim da sada imamo jednu od najljepših škola u Republici Srpskoj i zahvalna sam i UNDP-u i Vladi Republike Srpske", rekla je Milićevićeva.

Ona je dodala da je investitor vjerovatno poštovao neka pravila o pitanju boje fasade jer je relizovao brojne slične projekte na školama u Srpskoj.

Milićevićeva je navela da se radi o projektu potpune energetske efikasnosti vrijednom između 500.000 i 600.000 KM i da je zgrada utopljena kamenom vunom, popravljen krov, zamijenjena stolarija i stavljena nova fasada.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Miloš Bošnjak rekao je da promjena bilo koje fasade prije početka radova zahtijeva pribavljanje odobrenja od opštinskog odjeljenja za urbanizam kojim će se utvrditi boja i izgled fasade u skladu sa projektom, ali ga, kako kaže, niko nije tražio.

Bošnjak je dodao da u građevinskoj dozvoli za taj projekat i ne piše o kojoj boji se radi, navodeći da su tako jarke boje, kao što je plava na školi, karakteristične za skandinavske zemlje sa manje sunčanih dana, a da su za ove krajeve predviđene tople i blage boje.

On je naglasio da je ovo jedinstvena prilika da se objekat uradi u skladu sa ambijentalnom cjelinom, na čemu će insistirati, navodeći da nemaju nikakvu zamjerku na projekat energetske efikasnosti, ali da će dozvolu za tehnički prijem objekta odobriti ako sve bude u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana