Predstavljena knjiga "Kriminal ohaerizma"

Srna
Foto: srna

BANjALUKA- U knjizi "Kriminal ohaerizma" dokazima i odgovarajućom argumentacijom potkrijepljeno je da visoki predstavnici nametanjem svojih odluka u BiH sprovode kriminal, istakao je na današnjoj promociji knjige u Banjaluci autor Milan Blagojević.

"Ovakav oblik međunarodnog kriminala nije zabilježen nikada u svjetskoj istoriji. Nadam se da se ovakav kriminal, za dobro planete Zemlje, nikad neće ponavljati", naglasio je Blagojević.

n je naveo da knjiga ima tri cjeline: uvodni dio, drugi dio sa 54 pravna, politikološka i sociološka eseja, te treći dio sa dokumentarnom istorijskom građom.

"Treći dio dokumentuje kako se ovakav režim obračunava sa pojedincem, u ovom slučaju sa mnom, koji sam kao sudija rekao u svojoj presudi zašto visoki predstavici nemaju pravo da rade u BiH ono što su radili", naglasio je Blagojević.

Blagojević je podsjetio da je, poslije "kriminalnog čina Valentina Incka, 23. jula", podnio ostavku na poziciju sudije Okružnog suda u Banjaluci, naglasivši da je to bio njegov otpor nasilju i samovolji tadašnjeg odlazeće visokog predstavnika u BiH.

"Povelja UN propisuje da ništa ne daje pravo UN niti bilo kojem njenom organu da se na bilo koji način miješa u unutrašnja politička pitanja suverenih država. Ni u Dejtonskom mirovnom sporazumu nije nigdje rečeno da visoki predstavnik može da nameće bilo kakvu odluku, a kamoli zakon", naglasio je Blagojević.

Na pitanje da li je era ohaerizma na izmaku, Blagojević je rekao da to zavisi od političkog jedinstva Republike Srpske.

"Moram da čestitam (srpskom članu Predsjedništva BiH) Miloradu Dodiku na dosadašnjem držanju. Nadam se da će ostati dosljedan i da neće popustiti u ovome, na čemu sasvim ispravno, pravno utemeljeno i apsolitno legitimno insistira. Ukoliko istrajemo u toj borbi, ovo mogu biti naznake kraja ohaerizma. Ukoliko dođe do odstupanja, to može biti znak za nastavak kriminala ohaerizma na našem prostoru. Potrebno je jedinstvo svih srpskih političkih faktora", istakao je Blagojević. Blagojević je naveo da je sramota šta radi Kristijan Šmit u BiH, jer je on pravnik, a u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma piše da visokog predstavnika imenuje Savjet bezbjednosti UN, što nije učinjeno.

"Neka ga je sramota što se prihvatio bez rezolucije Savjet bezbjednosti da dođe u BiH", rekao je Blagojević i poručio Šmitu da nema pravo da se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, dodajući da je on samo njemački državljanin i ništa više.

Urednik edicije Dževad Galijašević istakao je da su visoki predstavnici svim mjerama i odlukama od BiH napravili običnu političku ljušturu.

"Ne postoji država u svijetu sa ovakvim političkim sistemom. BiH nema suverenitet, ona nije suverena država, i ne ispunjava nijednu odredbu rezolucija UN o suverenosti države", naveo je Galijašević.

On je napomenuo da je Republika Srpska prepoznala u čemu je problem, a to je nelegalno djelovanje međunarodne zajednice, odluke OHR-a, nelegalno postupanje Ustavnog suda BiH, oduzimanje imovine, te poljoprivrednog zemljišta i šuma.

"Ova knjiga je najdragocjeniji doprinos razumijevanju situacije u kojoj se nalazimo. Dragocjeni je argument za ove političke procese. Dobro je što se iz Republike Srpske stalno ponavlja da ne želimo sukobe među narodom, niti žrtvovanje mira za bilo šta. Ova knjiga je zadnja opomena gdje smo došli i da se više tim putem ne može ići dalje", rekao je Galijašević.

Akademik Vitomir Popović istakao je da je Blagojević jedan od rijetkih koji je imao snage, baveći se analizama odluka OHR-a, da razotkrije sve ono što će se ispostaviti kao "kriminal ohaerizma". "Knjiga će u narednom periodu biti od izuzetnog značaja za sve one koji se bave pravom i politikom", rekao je Popović.

 On je dodao da se odlukama koje su donosili visoki predstavnici u BiH pokušavalo doći do potpune unitarizacije i centralizacije BiH.

 "Veličina knjige Kriminal ohaerizma je u tome što je Blagojević na vješt i stručan način razgolitio sve što su radili pojedini visoki predstavnici", istakao je Popović.

Da nije bilo OHR-ovog nametanja zakona, naglasio je Popović, BiH bi danas bila stabilnija. Knjigu je štampala izdavačka kuća "Filip Višnjić", a recenzenti su Miloš Ković i Stefan Karganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana