Poznati voditelj Jovan Radomir Srbe predstavio Šveđanima kroz recepte

Dejan Jovičić
Poznati voditelj Jovan Radomir Srbe predstavio Šveđanima kroz recepte

Srbac - Nakon više od 10.000 prodatih primjeraka svoje prve knjige, švedski televizijski voditelj i novinar Jovan Radomir (55), koji je porijeklom iz Bajinaca kod Srpca, objavio je sredinom avgusta u Geteborgu drugu knjigu “Balkan - hrana, ljudi i uspomene” kao svojevrstan putopis kroz naše običaje i istoriju.

Jovan je široj publici u Švedskoj već dvije decenije poznat po intervjuima sa najvećim svjetskim muzičkim zvijezdama i angažmanu na Evrosongu gdje je godinama bio predsjednik švedskog nacionalnog žirija, a prethodnih nekoliko godina pravi je promoter srpske nacionalne kuhinje i tradicije.

- Prije šest godina počeo sam razmišljati kako da promijenim Balkan u očima Šveđana i uljepšam sliku koja se dugo stvarala u njihovim medijima o srpskom narodu. Shvatio da je stomak najbrži put do srca i došao na ideju da objavim kuvar sa tradicionalnim kulinarskim receptima iz mog zavičaja jer je to nešto što se nije moglo vidjeti na policama njihovih knjižara - rekao je Jovan.

S obzirom na to da su knjigu pratile ne samo “male tajne velikih majstora kuhinje” već i kvalitetne fotografije i zanimljive priče iz našeg kulturno-istorijskog nasljeđa, Jovanov prvenac je postao pravi bestseler u Švedskoj, doživio je čak tri izdanja i preveden je na engleski jezik.

- Vođen ovim uspjehom objavio sam drugu knjigu koja nastavlja priču o običajima srpskog i drugih balkanskih naroda. Knjiga je obogaćena fotografijama iz porodičnog albuma, a među njima je čak i fotografija iz fudbalskog kluba “Sloga” iz Srpca gdje je moj otac igrao fudbal. Kada nas u Evropi i svijetu bolje upoznaju kao narod sa bogatom kulturom i tradicijom, onda će bolje cijeniti i našu domaću kuhinju - rekao je Jovan.

Za njegovu drugu knjigu već sada vlada veliko interesovanje u Švedskoj, a želja mu je da bude objavljena i na srpskom jeziku.

- Veoma sam vezan za rodni kraj, a nit sa zavičajem nikad nije prekinuta, iako sam još kao dvogodišnjak sa roditeljima otišao u nordijske krajeve. Najviše se radujem kada dobijem pohvale od naših ljudi, bilo gdje da se nalaze u svijetu. Korijeni su mi izuzetno važni tako da je ova knjiga više od kuvara, to je topla balkanska priča o našim selima i dobrim ljudima koji u njima žive - kaže Jovan. +++++

Saradnja sa zvijezdama

Prije angažnama na televiziji Jovan Radomir je radio za jednu diskografsku kuću nakon čega je dobio poziv od švedske državne televizije. Prvi intervju uradio je prije dvadesetak godina sa Selin Dion, a nakon toga je intervjuisao Madonu, “Metaliku”, “U2” i druge poznate zvijezde. Uspješan je i kao producent, a sarađivao je sa Marijom Šerifović na engleskoj verziji i remiksu njene evrovizijske pjesme “Molitva”.

Dokumentarac o Guči

Jovan Radomir poznat je u Švedskoj i po zanimljivim dokumentarnim filmovima, a jedan od njih je uradio o najpopularnijoj trubačkoj grupi u Švedskoj, Superstar orkestru, koji svira isključivo srpske tradicionalne pjesme i trubačke marševe. Film je sniman od Stokholma do Guče, a u njemu je intervjuisao i Gorana Bregovića sa kojim je u prijateljskim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana