Poziv za učešće u akciji "Kosu skrati, hrabrost vrati"

Srna
Poziv za učešće u akciji "Kosu skrati, hrabrost vrati"

TESLIĆ - Predsjednik Mladih socijaldemokrata Predrag Dević iz Teslića pozvao je sugrađane da se odazovu akciji za pomoć djeci i mladima oboljelim od malignih bolesti "Kosu skrati, hrabrost vrati" budući da je broj pedijatrijskih pacijenata iz ove opštine svake godine u porastu.

Dević je rekao Srni da su u Tesliću, prema podacima Doma zdravlja, evidentirana tri oboljela starosne dobi od dvije do šest godina, 64 uzrasta od sedam do 15 godina, te 254 od 16 do 30 godina.

On je naveo da će akcija trajati do kraja septembra, te da je ovaj mjesec posvećen djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Dević je istakao da je dobrodošla podrška sugrađana da se u nekim od lokalnih frizerskih salona ošišaju i doniraju kosu za izradu perika.

- Kosa treba da je dužine od 20 do 30 centimetara, neofarbana, zdrava i njegovana - rekao je Dević.

Dević je pojasnio da se od donirane kose izrađuju perike koje se daju djeci tokom boravka u Roditeljskoj kući "Iskra" u Banjaluci, a nakon terapije na Odjeljenju pedijatrijske hematologije i onkologije Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja akcija "Kosu skrati, hrabrost vrati" zbog epidemiološke situacije odvija se u većini lokalnih frizerskih salona uz manji odziv donatora u odnosu na prošlu godinu, kada je organizovana jednodnevna akcija na Gradskom trgu uz učešće 150 donatora.

On je zahvalio lokalnim frizerskim salonima, kao i salonu "Trio fantastiko" iz Banjaluke koji su se ove godine odazvali pozivu.

Dević, koji se uspješno oporavio nakon operacije tumora, izrazio je želju da se broj ovakvih akcija intenzivira ne samo u Tesliću već širom Srpske, kao i da se formiraju lokalna udruženja za pomoć osobama oboljelim od malignih oboljenja.

- Kada u moru problema tokom borbe sa opakom bolešću ostanete bez kose, izgubite čula okusa i mirisa, te naglo tjelesno oslabite, imate potrebu da se nekom obratite za savjet i podršku - rekao je Dević, koji je i član banjalučkog Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra".

Dević je najavio da će tokom svog društveno-političkog rada nastojati da se i u Tesliću organizuje jedno ovakvo udruženje.

Organizacija Mladih socijaldemokrata (MSD) iz Teslića već drugu godinu tokom septembra organizje humanu akciju za pomoć djeci i mladima oboljelim od malignih bolesti "Kosu skrati, hrabrost vrati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana