Povrtari u minusu, voćari na nuli

Milijana Latinović
Povrtari u minusu, voćari na nuli

BANjALUKA - Poljoprivrednici u Republici Srpskoj zapali su u probleme jer je pandemija virusa korona smanjila potražnju, zbog čega su voćari na nuli, iako su prodali sočne jabuke i kruške, dok brojni povrtari zaoravaju kupus i krompir na njivama i sabiraju gubitke.

Iako su se u vrijeme pandemije poljoprivredi okrenuli mnogi stanovnici Srpske, godina je bila po svim parametrima teška i najavljuje još neizvjesniju narednu sezonu.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe za “Glas Srpske” da je prvo proljećni mraz prepolovio rod voća, a onda je korona zadala završi udarac proizvođačima.

- Rod u voćnjacima bio je dobrog kvaliteta, ali usljed smanjene potražnje ni cijena voća koja je skočila za 20 odsto nije uspjela da nas izvuče iz problema koje je zadala korona smanjivši potražnju, tako da je većina voćara samo pokrila troškove proizvodnje i ostala bez ikakve zarade - rekao je Dojčinović.

Rezultatima na izmaku godine ne mogu se pohvaliti ni povrtari u Srpskoj. Iako su sezonu započeli sa velikim optimizmom zasijavši čak 20 odsto više povrća nego godinu ranije, a i prinosi su bili zadovoljavajući, konačna računica je obeshrabrujuća.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo kazao je za “Glas Srpske” da je računica nikakva i da su povrtari mahom u debelom minusu.

- Korona je smanjila potražnju, a cijene su pale i do 50 odsto. I ono što smo uspjeli prodati nije bilo dovoljno za kakvu-takvu zaradu. Mnogi zaoravaju krompir i kupus na njivi jer računice da prodaju nemaju - rekao je Mastalo.

On je dodao da će interventni otkup trajati do kraja novembra, te da će se onda vidjeti stvarna slika, ali da situacija nije ohrabrujuća.

- Plan je bio da se otkupi oko 20.000 tona povrća, vidjećemo šta će od toga biti - rekao je prvi povrtar Srpske.

Mastalo je upozorio da oko 90 odsto proizvođača nije u mogućnosti ni da pokrije troškove proizvodnje, te da ne znaju kako će ući u iduću sezonu.

- Zadužili smo se za sjemena i đubriva i nemamo odakle da platimo dugove. Kako ćemo nabavljati repromaterijal za iduću sjetvu, veliko je pitanje - kazao je Mastalo.

Dižu ruke od proizvodnje

Dragoja Dojčinović ističe da je u proteklih nekoliko godina oko 30 odsto voćara diglo ruke od proizvodnje, jer ne mogu više da sabiraju štetu.

- Mnogi su iskrčili voćnjake ili ih daju pod zakup. Iz godine u godinu sve nas je manje - poručio je prvi voćar Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana