Povećati plate profesionalnim vojnim licima

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentarnoj skupštini BiH Asim Sarajlić rekao je danas da je potrebno da što prije budu izdvojena budžetska sredstva za povećanje plata profesionalnim vojnim licima.

Sarajlić je ovo rekao u obraćanju prisutnima na predstavljanju Godišnje analize iz oblasti upravljana personalom u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara i Oružanim snagama BiH za 2020. godinu kojoj je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Prema Sarajlićevim riječima, prioritetni zadaci su i održavanje potrebnog nivoa borbene spremnosti, zanavljanje i podmlađivanje vojničkog i oficirskog kadra, kao i priprema i dogradnja normativno-pravnih akata, s ciljem poboljšanja uslova života i rada u Oružanim snagama BiH, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost naglasio je da na listi prioriteta treba da budu i proces upućivanja kadeta na školovanje u inostranstvo, opremanje vojnih lokacija novom opremom i ulaganje dodatnih napora na poboljšanju uslova za rad pripadnika Oružanih snaga BiH.

Sarajlić i Šiljegović pozvali su najodgovornije u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara i u Oružanim snagama BiH na saradnju sa Zajedničkom komisijom za odbranu i bezbjednost BiH, čiji članovi, kako je rečeno, žele da pomognu u prevazilaženju aktuelnih problema.

U vezi sa tim Sarajlić je učesnike ovog skupa upoznao o zaključcima sastanka koji su članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH 17. februara održali sa ministrom odbrane Sifetom Podžićem, ministrovim saradnicima i generalima Oružanih snaga BiH.

Na predstavljanju Godišnje analize rečeno je da su u vođenju personala Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Oružanih snaga BiH evidentni brojni problemi.

Na skupu održanom u Sarajevu u organizaciji Ministarstva odbrane BiH rečeno je da se problem prije svega odnose na status profesionalnih vojnih lica, niske plate, posebno vojnika, te veliki odliv stručnih kadrova koji odlaze zbog nezadovoljstva niskim standardom u odnosu na druge segmenta društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana