Potrošači zaslužuju zdrave proizvode

Jelena Stanić
Potrošači zaslužuju zdrave proizvode

BANjALUKA - Poljoprivrednu proizvodnju u savremenom dobu nemoguće je zamisliti bez upotrebe sredstava za zaštitu biljaka koja omogućavaju veće prinose i kvalitetniju proizvodnju, ali njihovom nepravilnom upotrebom mogu se ugroziti i prinosi i zdravlje ljudi.

Rekao je to načelnik odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

On je istakao da su oni koji su upisani u Registar distributera i uvoznika sredstava za zaštitu bilja obavezni da imaju zaposleno stručno lice odgovorno za nabavku, promet, skladištenje, čuvanje i izdavanje tih sredstava. To stručno lice, dodaje Lalić, mora da pohađa propisane obuke i da posjeduje sertifikat o stečenom znanju. Naglasio je da brinu o proizvodnji, jer potrošači zaslužuju bezbjedan i zdrav proizvod.

Lalić je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede donijelo program obuke za rad stručnih lica u poljoprivrednoj apoteci, a obuku su sproveli poljoprivredni fakulteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Zbog epidemiološke situacije polaznici su jedan dio obuke pratili onlajn, a na raspolaganju im je bio i priručnik koji je pripremljen i donesen posebno za ovu materiju, a s ciljem da bude olakšan rad i učenje eksperata.

- Osnovni cilj je da se stručna lica upoznaju sa principima integralne zaštite bilja, o značaju primjene nepesticidnih mjera, pravilnom izboru i bezbjednoj primjeni sredstava za zaštitu bilja - rekao je Lalić i dodao da nakon završene obuke kandidati polažu ispit, nakon čega dobijaju sertifikat koji se odnosi na promet, skladištenje, čuvanje, nabavku i izdavanje sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

Za polaganje ispita prijavilo se više od 250 odgovornih stručnih lica iz ove oblasti, a oko 90 kandidata u subotu je polagalo ovaj ispit na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Testiranje će u narednom periodu biti održano i u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju i Trebinju. Kako je kazao Lalić, nakon ovog ciklusa u planu su i edukacije korisnika sredstava za zaštitu bilja.

- U martu ćemo se sastati sa eminentnim ekspertima za ovu oblast te ćemo donijeti program obuke i za proizvođače - pojasnio je Lalić ističući da će nastojati da tu obuku prilagode svima da bi zajedno napravili sistem za zdrav život.

Planirano je, kazao je Lalić, da nakon obuka stručnjaka i proizvođača bude napravljen registar koji će biti dostupan na internetu, gdje će građani moći da saznaju koje su registrovane poljoprivredne apoteke u njihovoj regiji.

Ministarstvo poljoprivrede donosi Program monitoringa ostataka sredstava za zaštitu bilja kojim se propisuje način sprovođenja monitoringa ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog porijekla, uslovi i način uzimanja i čuvanja uzoraka da bi zaštitili zdravlje potrošača, utvrdili da li se poljoprivredni proizvođači u Srpskoj pridržavaju dobre poljoprivredne prakse te da bi smanjili rizik izloženosti potrošača od neispravne hrane biljnog porijekla, ali i isključili iz prometa hranu biljnog porijekla koja ne ispunjava uslove propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Registar

U Srpskoj je registrovano oko 270 distributera i uvoznika sredstava za zaštitu bilja, a svake godine bude objavljena lista ovih registrovanih sredstava koja se uglavnom mogu naći na rafovima poljoprivrednih apoteka.

- U Srpskoj je do sada registrovano 539 sredstava za zaštitu bilja, a EU objavljuje spisak aktivnih materija dozvoljenih za upotrebu u ovim sredstvima. Ukoliko EU zabrani neke aktivne materije, zabranjuje se i uvoz i promet u RS na način kako je to definisano - istakao je Lalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana