Potpisan koalicioni sporazum o formiranju skupštinske većine u Srebrenici

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA - Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić i predsjednik lokalnog SNSD-a Radomir Pavlović potpisali su danas koalicioni sporazum sa predstavnicima SDA, SBiH i DF-a o saradnji, formiranju skupštinske većine i konstituisanju Skupštine opštine nakon ponovljenih izbora u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon potpisivanja sporazuma, akteri su izjavili da će sutra biti održana sjednica i obavljeno konstituisanje Skupštine opštine poslije dva neuspješna pokušaja, te da će zakazati termin održavanja redovne sjednice lokalnog parlamenta, da bi se izvršile kadrovske promjene u skladu sa ovim sporazumom.

Predstavnici ostalih srpskih stranaka koje imaju odbornike u Skupštini opštine Srebrenica nisu učestvovali u dogovorima i potpisivanju ovog sporazuma.

Grujičić, koji je na dužnost načelnika opštine izabran kao zajednički kandidat svih srpskih stranaka, rekao je da će on obaviti razgovor sa njihovim predstavnicima i odbornicima i dogovoriti dalje uslove saradnje i djelovanja u interesu ove sredine.

"Zadovoljstvo mi je što smo došli do dogovora i pokazali da smo odgovorni i da se mi ovdje možemo dogovoriti, ukoliko nema negativnih uticaja sa strane", naveo je Grujičić.

On je naglasio da se sporazum u najvećoj mjeri odnosi na ekonomsku saradnju i da je, bez obzira na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo raspodjelom rukovodećih pozicija, u interesu svih ekonomski napredak i stvaranje boljih uslova života, što treba da bude cilj svih političkih partija.

"Kao zajednički kandidat srpskih stranaka, potpisaću poseban sporazum sa svim srpskim političkim partijama, kako bi sve stranke koje su meni dale podršku, bile zastupljene u strukturama javnih ustanova i opštinske uprave u Srebrenici", objasnio je Grujičić.

On je ocijenio da je mnogo izgubljeno zbog ponavljanja izbora i kašnjenja u konstituisanju vlasti te da treba ubrzano raditi da se to nadoknadi i realizuju brojni projekti na dobrobit ove zajednice.

Na pitanje Srne šta je sa predstavnicima ostalih srpskih stranaka, Grujičić je odgovorio da je ovo bio dogovor SNSD-a i bošnjačkog bloka, a da je on razgovarao sa predstavnicima srpskih partija i da očekuje postizanje dogovora oko njihovog učešća u vlasti i međusobno razmijevanje da bi svi bili zadovoljni.

Grujičić kaže da još nije obavljena podjela kadrovskih pozicija u opštini i opštinskim ustanovama, ali da je namjera da to bude "jedan odbornik, jedna pozicija".

"Cilj je da se deblokira rad i konstituiše Skupština, a na redovnoj sjednici će na dnevnom redu biti imenovanje direktora u opštinskim ustanovama i preduzećima i tada ćemo dogovoriti raspodjelu rukovodećih mjesta", zaključio je Grujičić.

Pavlović je rekao da je potpisan koalicioni sporazum između SNSD-a i bošnjačke inicijative "Moja adresa Srebrenica". On je istakao da je dogovoreno da se sutra održi konstitutivna sjednica i zakaže redovna sjednica na kojoj će se dogovarati o raspodjeli funkcija i rukovodećih mjesta u opštinskoj upravi, ustanovama i firmama. Na pitanje Srne koliko će odbornika činiti skupštinsku većinu, Pavlović nije precizno odgovorio, nego je izrazio nadu da će je činiti većina političkih partija.

Predstavnik bošnjačkog bloka Zulfo Salihović rekao je da je zadovoljan što je došlo do razumijevanja predstavnika SNSD-a i SDA čime se prevazilazi kriza i komplikovana situacija u Srebrenici.

"Vjerujem da će se sutra konstituisati novi skupštinski saziv i da će nakon toga ovaj sporazum potvrditi svojim potpisima predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović te da će pružiti podršku Srebrenici na svim nivoima vlasti. Na nama je da ovaj sporazum unapređujemo, čuvamo i realizujemo", istakao je Salihović.

Skupština opštine Srebrenica ima 21 odbornika od kojih je sedam iz SNSD-a, šest iz bošnjačkih stranaka, a preostali odbornici su iz ostalih srpskih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana