Posthumno uručena odlikovanja porodicama 16 poginulih boraca

Srna
Posthumno uručena odlikovanja porodicama 16 poginulih boraca

ZVORNIK - Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin uručio je danas u Zvorniku posthumno medalje zasluga za narod porodicama 16 poginulih boraca Vojske Republike Srpske (VRS) sa područja Zvornika, Vlasenice i Bratunca.

Posthumno je odlikovano 12 boraca Vojske Republike Srpske iz Zvornika i po dva iz Vlasenice i Bratunca.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u 2021. godini Medaljom zasluga za narod posthumno je odlikovala 396 poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Župljanin je rekao novinarima da uručivanjem ovih posthumnih odlikovanja porodicama poginulih boraca Republika Srpska želi da još jednom ukaže svoje poštovanje, prije svega tim porodicama, i na značaj žrtve koji su njihovi najmiliji dali za stvaranje i očuvanje Srpske.

"Sada živimo u vremenu kada je Republika Srpska pred većim izazovima nego što je čak bila i devedesetih godina, kada se pokušavala dovesti u pitanje sloboda srpskog naroda i sve one vrijednosti koje je srpski narod stvarao u prethodnom periodu, a branio u odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Župljanin.

On je naglasio da je sada više nego ikada Republici Srpskoj potrebno sveopšte srpsko jedinstvo u očuvanju i zaštiti vitalnih interesa Republike Srpske.

Župljanin je rekao da je od 2012. godine do danas posthumno odlikovan 541 borac Vojske Republike Srpske.

Petko Đukić iz zvorničkog naselja Kitonica rekao je da i dalje nosi ogromnu bol za sinom koji je poginuo kao pripadnik Vojske Republike Srpske 1995. godine u najljepšim godinama, jer je tada imao 27 godina.

"Istovremeno, ponosan sam što država nije zaboravila svoje poginule borce koji su donijeli slobodu Republici Srpskoj i svim njenim narodima", rekao je Đukić.

On je zahvalio Boračkoj organizaciji Republike Srpske, predsjedniku Srpske Željki Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, gradonačelniku Zvornika Zoranu Stevanoviću i svim dobrim ljudima koji nose u srcu svoju Republiku Srpsku.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana