Posao godine na semberskim njivama priveden kraju: Ratari mirno spavaju

Ljiljana Aleksić
Posao godine na semberskim njivama priveden kraju: Ratari mirno spavaju

BIJELjINA - Posao godine semberskih poljoprivrednika je pri kraju, a dok mehanizacija odmara, ratari zadovoljno trljaju ruke, jer im je ove godine na ruku išlo sve, od vremenskih uslova, kvaliteta roda i prinosa pa do podsticajnih mjera, koje nikada nisu bile veće.

Grad Bijeljina će isplatiti subvencije proizvođačima pšenice prema završnim spiskovima otkupa, koje će dostaviti mlinoprerađivači na kraju otkupne sezone. Uz gradske i republičke subvencije, proizvođačima će biti isplaćeno oko 43 feninga po kilogramu pšenice.

- Rok za dostavljanje spiskova mlinoprerađivača odnosno otkupljivača pšenice je 30. oktobar, tako da svi oni koji još razmišljaju šta će sa rodom i koji možda čekaju bolju cijenu mogu do tada da svedu računicu, a i mi ćemo imati dovoljno vremena da obradimo te podatke - kaže direktor Agrarnog fonda u Bijeljini Zlatan Lazarević.

Jovica Lazić iz Srednje Čađavice ističe da je ovogodišnji prinos pšenice dobar i kreće se od četiri do šest tona po hektaru.

- Trenutna otkupna cijena je zadovoljavajuća, ali se nadamo da će biti veća, a ovogodišnji podsticaj grada od dva feninga po kilogramu predate pšenice biće veoma značajan za ratare, posebno za nas koji se isključivo bavimo poljoprivredom - istakao je Lazić.

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Semberiji Boško Radić zadovoljan je prinosima. Žetvu je obavio na blizu 500 dunuma.

- Prinosi su od četiri do sedam tona po hektaru. Zadovoljan sam kvalitetom - kaže Radić, koji je pšenicu lagerovao i kako kaže sačekaće sa otkupom.

U Semberiji postoji nekoliko privatnih mlinova u koje su ratari predali ovogodišnji rod. Ipak najveće količine završile su u “Novom Žitoprometu”, koji se nakon uspješno završenog stečaja vratio na tržište. Prema riječima direktora ovog preduzeća Slaviše Mijatovića, otkup žitarica odvija se očekivanom dinamikom. Isplatili su polovinu uskladištenog roda pšenice.

- Mi smo preuzeli na skladište oko 10.000 tona, od toga smo pola otkupili i isplatili. Svakodnevno ljudi dolaze i uzimaju kupovne listove, mi sutradan plaćamo. Cijenom i ostalim uslovima poljoprivrednici su zadovoljni - kaže Mijatović.

Stočari

U okviru ovogodišnjih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju grad Bijeljina će izdvojiti oko 400.000 KM za pšenicu, što je i najveći iznos. Stočarima koji se bave uzgojem junadi pripašće oko 200.000 KM, dok je za povrtarstvo predviđeno oko 130.000 KM.

Brano Mitrović iz Brodca bavi se stočarstvom i ratarstvom, a na njegovoj farmi trenutno uzgaja oko 100 grla muznih krava i junadi.

- Sada podsticaje mogu da imaju i oni koji imaju od jednog do devet bikova, što je jako važno. Neka pomoć dobiju i oni stočari koji imaju jedno grlo. Sela su nam pusta i zato je važno da se poljoprivreda bude stimulisana - kaže Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana