Portreti patrijarha slikarke Jelene Vušurović krasiće zidove manastira Osovica kod Srpca

Dejan Jovičić
Portreti patrijarha slikarke Jelene Vušurović krasiće zidove manastira Osovica kod Srpca

SRBAC - Portreti deset srpskih patrijarha, rađenih tehnikom ulje na platnu, krasiće u narednom periodu svečani salon manastira Osovica kod Srpca, a za izradu umjetnina zadužena je akademska slikarka Jelena Vušurović iz Cetinja koja već nekoliko dana stvara u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka na Bardači.

Nosilac ovog nesvakidašnjeg projekta je Centar za kulturu i sport iz Srpca, a u planu je da svi radovi budu završeni u roku od dvije sedmice. Pored ovih deset slika, biće izrađen i portret visokoprepodobnog arhimandrita osovičkog Teofila, igumana manastira Osovica.

Ideja se rodila prije dvije godine kada je direktor Centra Radovan Mitraković posjetio ovu svetinju sa grupom učesnika likovno-ekološke kolonije "Bardača-Srbac". 

- Na zidovima svečanog salona u manastiru vidjeli smo uramljene fotografije srpskih patrijarha koje su bile štampane u crno-bijeloj boji i tada smo u razgovoru sa igumanom zaključili da bi bilo lijepo da ih zamijenimo portretima. Prvobitna ideja je bila da na svakom sazivu kolonije uradimo po jednu sliku, ali taj proces bi potrajao deset godina pa smo odlučili da odjednom uradimo svih deset slika dimenzija 80 puta 60 centimetara - rekao je Mitraković.

Novčanu podršku u realizaciji ovog umjetničkog poduhvata pružilo je 11 porodica, od čega devet iz Srpca i po jedna iz Slatine i Banjaluke koje će na ovaj način pomoći da se pokriju troškovi materijala, boravka i rada crnogorske umjetnice.

- Svako od njih će na ovaj način donirati po jednu sliku manastiru. Imali smo i veći broj zainteresovanih, ali ćemo ih ostaviti za drugi projekat koga planiramo iduće godine - rekao je Mitraković.

Blagoslov za svoje umjetničko djelovanje Vušurovićeva je dobila u manastiru Ostrog od mitropolita Amfilohija, koji se upokojio prije dvije godine i od tada je naslikala razne svetovne i duhovne poglavare, a jedan od posljednjih bio je Petar Petrović Njegoš čija slika je završila u Australiji.

Radovi koje je do sada u potpunosti završila su portreti patrijarha Varnave, Gavrila i Dimitrija. Neke od njih uradila je relativno brzo, a za neke je trebalo malo više vremena.

- Ovo što sada radim je malo veći zalogaj, jer tri od ukupno 10 portreta patrijarha koja ću morati naslikati do sada nisu rađena uljem na platnu u istoriji slikarstva. Njihovi likovi postoje samo na fotografijama i moram zamišljati njihov karakter kako bi ih vjerodostojno preslikala na platno. To je težak zadatak, ali istrajaću na tome. Ponosna sam što sam dobila priliku da baš ja budem ta koja će ostaviti neko trajno svjedočanstvo i nadam se da ću vizuelno i duhovno usrećiti sve one koji budu dolazili u manastir i posmatrali portrete - istakla Vušurovićeva. 

Na Bardaču je stigla iz Turske gdje je na jednom umjetničkom festivalu u Čanakaleu predstavljala svoju zemlju, a potom putuje u Zagreb i Istanbul gdje će raditi na pripremi jednog panela, dok u januaru planira posjetu Petri u Jordanu.

- U stalnom sam kontaktu sa Centrom za kulturu i sport iz Srpca i već radimo na pripremi narednog saziva bardačke kolonije na koji planiramo dovesti renomirane umjetnike iz cijelog svijeta – istakla je Vušurovićeva.

 Duhovni mir

Jelena Vušurević priča da na Bardači ima sve što joj treba, štafelaj ispred sebe i duhovni mir koga tu kako kaže uvijek pronađe.

- Zaista je lijepo živjeti ovaj period u prošlosti i vratiti se svojim korijenima, jer tako upoznajemo ko smo i odakle smo - kaže Vušurovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana