Porodica Pećanac: Imaju plantažu drenjine i kod njih je sve 'po propisu'

Srna
Porodica Pećanac: Imaju plantažu drenjine i kod njih je sve 'po propisu'

DRVAR - Porodica Pećanac iz Drvara prije 22 godina odlučila je da prerađuje drenjinu, pa tako danas raspolaže sa plantažom od 263 stabla, a imaju i svoj brend pod nazivom “Po propisu”.

Svojim radom ova drvarska porodica iz sela Vrtoče nadomak Drvara pokazala je da se su ljubavlju, slogom i zajedičkim radom može dosta toga postići, što su pokazali i brendiranjem proizvoda iz vlastite proizvodnje.

U svom asortimanu od drenjine imaju rakije, likere, imber /sok od drenjine/, kompot, slatko i mućeni pekmez.

Prema riječima Kove Pećanac, idejni tvorac brenda “Po propisu” je njen pokojni suprug Đuro.

“Sve je krenulo prije 22 godine, a ja se nadam da će i moji potomci da nastave sa preradom drenjina, uzgojem sadnica i njegovanjem tradicije”, rekla je Srni Pećančeva.

Ona s ponosom ističe uspjeh u porodičnom biznisu, te napominje da su za kvalitet proizvoda dobili brojne nagrade.

“U Mrkonjić Gradu smo osvojili zlatnu medalju za rakiju drenju, a mnogo je još priznanja i nagrada stiglo u našu kuću”, priča Kova.

Četvoročlanoj porodici Pećanac veliku pomoć oko posla sa drenjinama pruža porodica Stijaković iz Banjaluke - Gordana i Dragan sa đecom.

“Plantaža drenjine broji čak 263 stabla. Neki od njih imaju svoje rodovnike i stabla prati institut za poljoprivredu Republike Srpske. Uzgajamo i sadnice, težak je to posao, ali to je ljubav”, navodi Pećančeva.

Dok ne stigne finalni proizvod, ističe ona, treba dosta truda i rada, ali ostvareni prihod od prodaje dosta pomaže kućnom budžetu.

Pećanci su svoje proizvode predstavljali u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci i drugim gradovima širom zemlje i regiona.

“Kvalitet je najbitniji. Proizvod treba da privuče kupca, zato je pored kvaliteta bitana i ambalaža, ali i marketing”, priča Kova.

Drenjina je zaštitni znak opštine Drvar, naglašava ona, jer se posjeta nije ni dogodila ako se ne popija čašica drenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana