Popović: Nastava na daljinu - veliki korak ka modernizaciji

Srna
Popović: Nastava na daljinu - veliki korak ka modernizaciji

ISTOČNO SARAJEVO - Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović izjavio je da se uvođenjem i masovnijim korištenjem nastave na daljinu napravio veliki korak ka modernizaciji nastavnog procesa, što može biti od velike koristi u budućnosti.

“Opšti zaključak je da je negativna situacija usljed pojave virusa korona donijela, sa druge strane, veoma pozitivne efekte na intenzivniju primjenu savremenih elektronskih vidova nastave i uopšte ekspanziju takozvanih LMS (Learning Management System) platformi za učenje i distribuciju nastavnih materijala na daljinu”, rekao je Popović Srni.

On je istakao da se do sada pokazalo da je elektronska nastava putem virtuelnih učionica i drugih elektronskih sredstava veoma efikasna i zanimljiva studentima.

Prema njegovim riječima, studenti ističu zadovoljstvo učešćem u ovoj nastavi, lakšim praćenjem nastavnih sadržaja, dostupnošću elektronskih materijala, konsultacijama, a i nastavnici imaju pozitivna iskustva radom u virtuelnim učionicama.

Popović je naglasio da se nastava, za sada, na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Saraje odvija bez ikakvih smetnji i da podrazumijeva izvođenje nastave putem video-konferencijskih platformi, postavljanja elektronskih materijala - dokumenti, prezentacije, audio i video zapisi na mudl (Moodle) platformi za učenje koja je instalirana na serveru fakulteta, slanjem materijala na zbirne mejlove studenata i slično.

“Na Elektrotehničkom fakultetu imamo mudl platformu koja se sporadično koristila u proteklom periodu, ali je u ovoj situaciji dobrodošla i veliki broj nastavnog osoblja je postavio elektronske materijale za predmete koje predaju. Donijeli smo i odluku da se nastavni materijali u elektronskoj formi šalju studentima na sedmičnom nivou u skladu sa rasporedom nastave za nastavne jedinice koje je potrebno obraditi u toj sedmici”, pojasnio je Popović i dodao da je nastavno osoblje ETF-a uvijek dostupno studentima za onlajn konsultacije.

Popović je istakao da na ETF-u osim predavanja, svi predmeti imaju i auditorne vježbe, dok dio predmeta ima i laboratorijske ili praktične vježbe koje predstavljaju veoma važan segment nastave na ovom fakultetu.

“Međutim, i na ovom polju smo našli adekvatno i efikasno rješenje, tako što su na većini predmeta nastavnici uveli upotrebu softverskih simulatora, koji zamjenjuju na adekvatan način klasično izvođenje laboratorijskih vježbi. Na tim simulatorima, koji su dostupni studentima, održavaju se laboratorijske vježbe na računarima. Preko virtuelnih učionica studenti aktivno učestvuju u izvođenju laboratorijskih vježbi na simulatorima, a takođe kroz samostalni rad dodatno unapređuju znanje”, istakao je Popović.

On je naveo da je nastavno osoblje ETF-a u stalnom kontaktu sa kolegama sa drugih fakulteta i univerziteta s ciljem razmjene iskustava i unapređenja izvođenja elektronske nastave.

Popović je dodao da Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu ima oko 40 potpisanih sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa privrednim subjektima iz privatnog i javnog sektora kao i institucijama na lokalnom i Republičkom nivou, te sa privrednim subjektima iz okruženja.

“Ova saradnja se ogleda kroz realizaciju malih projekata vezanih za privredu kao i projekata vezanih za potrebe partnerskih institucija. Bitno je napomenuti i da su naši studenti uključeni u ovu saradnju, te da veliki broj studenata sa treće i četvrte godine imaju stipendije iz realnog sektora na šta smo ponosni kao fakultet”, istakao je Popović.

On je napomenuo da je grad Istočno Sarajevo podržao i njihovu inicijativu da na Elektrotehničkom fakultetu izrade zaštitne vizire na “tri de” štampačima te ih doniraju medicinskim ustanovama na području grada, kao i bolnicama u Trebinju, Nevesinju, Foča, Bijeljina i Zvornik.

Popović je dodao da na prvom i drugom ciklusu studija ETF ima oko 500 studenata, u tekućoj školskoj 2019/2020. godini. On je naveo i da je za sada, aprilski ispitni rok odgođen, zaključkom Vlade Republike Srpske od 30. marta.

“Rukovodstvo ETF-a razmišlja i o alternativnim načinima polaganja ispita, prije svega elektronskim putem i vrši testiranja LMS platformi u svrhu testiranja i ispitivanja studenta, ako nekim slučajem nadležne institucije donesu odluku da se ispiti moraju ili mogu elektronski održati”, rekao je on.

Popović je naveo da se trenutno šest studenata ETF-a nalazi na studentskoj razmjeni u Španiji i pet studenata u Poljskoj, sa kojima je rukovodstvo fakulteta u stalnom kontaktu i kojima je takođe, omogućeno da mogu kroz virtuelne učionice pratiti nastavu i na ovom fakultetu.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu je još jednom ponovio svim studentima da je potrebno da budu disciplinovani, strpljivi, prate upute i poštuju propise bez obzira gdje se nalaze. “Potrebno je da se ne opuštaju već da ovo vrijeme iskoriste za dalje usavršavanje i učenje”, poručio je Popović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana