Ponosni na djela Miloša Vidakovića

Srna
Ponosni na djela Miloša Vidakovića

RUDO - Rudo je ponosno na književnika Miloša Vidakovića, kome posvećuje manifestaciju “Vidakovićevi dani kulture”, rekao je načelnik ove opštine Dragoljub Bogdanović.

On je na svečanoj akademiji koja je održana večeras u Domu kulture u ovoj opštini istakao da je Rudo ponosno na Vidakovića, a da će vrijeme koje je pred nama pokazati veličinu mladog rodoljuba, pisca, čovjeka koji se uvijek vraćao svom zavičaju i korijenima.

“Kao život i djela, tako je bista Miloša Vidakovića ugledala svjetlo dana poslije mnogo godina provedenih u mraku i zato sam večeras posebno ponosan”, istakao je Bogdanović.

Bogdanović je naglasio da ulaganje u kulturu i umjetnost nije trošak već investicija i da će nakon ove manifestacije svi biti duhovno bogatiji.

On se podsjetio na riječi Iva Andrića, koji je za Miloša Vidakovića rekao da je bio jedan od onih koje Bogovi rode i koji mladi umru.

Umjetnički rukovodilac Doma kulture Rudo Draško Spasojević podsjetio je da je ovo 21. manifestacija posvećena književniku Milošu Vidakoviću, te istakao značaj ove manifestacije za opštinu, što je prepoznalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Spasojević se večeras na svečanoj akademiji predstavio na fruli, prateći glumicu Maju Kolundžiju koja je recitovala stihove Miloša Vidakovića.

U kulturno-umjetničkom dijelu svečane akademije nastupili su Pero Zubac, glumica Maja Kolundžija, vokalni solista Tanja Milanović i instrumentalisti Miloš Zubac i Draško Spasojević.

U okviru manifestacije “Vidakovićevi dani kulture”, u parku neposredno pored Doma kulture otkrivena je bista književniku Milošu Vidakoviću, koju je uradio kipar Milan Ćeranić.

Za sutra u 18.00 časova planirana je promocija knjige “Dnevnik ratnog hirurga” u izdanju Novinske agencije Republike Srpske “Srna”, o kojoj će govoriti Branislav Ilić i Zoran Žuža.

Iste večeri od 19.00 časova uslijediće književno veče na kojem će učestvovati Zdravka Babić, Branislav Ilić, Dragan Paponjak i Radomir Rašo Jagodić, a potom će biti proglašen pobjednik Međunarodnog pjesničkog konkursa “Miloš Vidaković 2021”.

U 19.00 časova glumac Milan Dimić izvešće monodramu “Ima neka tajna veza”.

U nedjelju, 28. novembra, od 18.00 časova biće održano veče folklora, na kojem će nastupiti kulturno-umjetnička društva “Vesna” iz Mojkovca, “Fra” iz Čačka i “Prosvjeta” iz Rudog.

Od 19.30 časova biće odigrana pozorišna predstava “Zona sumraka”, u izvođenju Dramske sekcije “Prosvjeta” Rudo.

Organizatori manifestacije su opština Rudo u saradnji sa ustanovama “Prosvjeta” i “Manojlo Ilić”.

Manifestacija “Vidakovićevi dani” pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsjete na istaknutu ličnost rođenu u Rudom koja je tokom života ostavila trag u kulturi i istoriji ove opštine.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije “Mlada Bosna”. Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana