Pomoć mališanima iz Srpca stiže sa svih strana

Dejan Jovičić
Pomoć mališanima iz Srpca stiže sa svih strana

SRBAC - Djeca sa poteškoćama u razvoju ponekad se nepravedno nalaze na marginama društva, iako imaju iste potrebe kao njihovi vršnjaci, da sklapaju prijateljstva, igraju se, vole i budu voljeni, i tek onda kada ljudi promijene svijest i budu spremni da prihvate različitosti, njihov život biće kvalitetniji.

Poručila je to izvršna direktorica Nevladine organizacije "Milenijum" iz Srpca Sanela Vidović, koja od ove godine pokreće kreativno-edukativne radionice sa članovima srbačkog udruženja "Izvor".

Vidovićeva kaže da već godinama rade sa ovom djecom kroz razne aktivnosti, ali će novim projektom veza mališana sa njihovim vršnjacima iz Srpca biti mnogo jača.

- Od početka drugog polugodišta preko Savjeta učenika animiraćemo srednjoškolce koji će kroz šest radionica učiti djecu sa poteškoćama u razvoju kako se izrađuju ukrasne flaše, nakit i drugi unikatni predmeti. Radili smo povremeno slične radionice, međutim, ovaj put ćemo obuhvatiti veći broj djece kako bismo se bolje upoznali i jedni drugima češće dolazili u posjetu - rekla je Vidovićeva i dodala da članovi amaterskog pozorišta, koje djeluje pri "Milenijumu", već godinama izvode predstave u "Izvoru", što je još jedan vid saradnje sa ovim udruženjem. 

Na sličan način saradnju sa "Izvorom" je uspostavilo i Dječije odjeljenje Narodne biblioteke iz Srpca, koje mališane uči kako se farbaju vaskršnja jaja, izrađuju ukrasne čestitke i druge zanimljive tehnike.

- Svake godine povodom svetosavskih praznika posjećujemo "Izvor" kako bismo djeci i njihovim roditeljima uručili besplatne godišnje članske karte za biblioteku, što ćemo učiniti i ove godine - kazala je koordinator Dječijeg odjeljenja Karolina Stanišljević.

Predsjednica "Izvora" Mira Tatić kaže da terapeutske usluge u Centru za djecu sa posebnim potrebama trenutno koristi više od 50 lica sa smetnjama u razvoju.

- Besplatne usluge našeg centra mogu koristiti sva lica sa invaliditetom, bez obzira na starosnu dob. Oni koji ne žele tretman logopeda i defektologa mogu doći da se druže kroz radionice i priredbe - rekla je Tatićeva. Ona je podsjetila da su prije godinu krenule terapije u hidromasažnoj kadi, koju im je donirala Ambasada Republike Koreje, što je značajno unaprijedilo terapeutski rad.

- U tom pogledu posebno nam je pomogao srbački privrednik Dragan Tatomir, koji je od januara prošle godine svakog mjeseca na naš račun uplaćivao po 200 KM kako bismo platili fizioterapeuta koji obavlja podvodnu masažu. Zahvaljujem i drugim donatorima iz cijele BiH i dijaspore koji nam pomažu duže od decenije - kazala je Tatićeva.

Svake godine određen broj djece iz "Izvora" besplatno ljetuje na Crnogorskom primorju u sklopu projekta "Socijalizacija djece u Republici Srpskoj", koji realizuje Javni fond za dječiju zaštitu RS, a opština Srbac im obezbjeđuje džeparac. 

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević ističe da su se u proteklom periodu trudili da značajnije pomognu rad "Izvora" povećanjem sredstava iz budžeta u prošloj godini sa 18.000 na 35.000 KM. 

- Ove godine smo dodatno uvećali sredstva za prevoz i smještaj djece sa poteškoćama u razvoju koja se školuju u drugim gradovima, sa 25.000 na 40.000 KM - rekao je Dragosavljević. 

 

Humanitarni koncert

Drugu godinu zaredom podršku djeci sa posebnim potrebama pruža i muzički sastav "Tea Mikić & Brothers", koji će održati humanitarni koncert 1. februara u Domu kulture u Srpcu. Sav prihod od prodatih ulaznica članovi grupe, koji su porijeklom iz Srpca, usmjeriće za Udruženje "Izvor" i oboljelu djecu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana