Poljoprivrednicima u opštini Srbac 100.000 KM podsticaja

Dejan Jovičić
Poljoprivrednicima u opštini Srbac 100.000 KM podsticaja

SRBAC - Opština Srbac izdvojiće ove godine iz budžeta 100.000 KM za razvoj poljoprivrede, što je za 30.000 KM više u odnosu na godinu ranije.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da je ovih dana raspisan javni poziv za dodjelu podsticaja srbačkim poljoprivrednicima kojim je predviđeno sufinansiranje nabavke 30 plastenika sa sistemom za navodnjavanje, od čega 20 površine 100 kvadratnih metara i 10 površine 50 kvadratnih metara.

Naglasio je da će od toga 40 odsto sredstava uložiti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS putem IFAD projekta, opština 20 odsto, a korisnik podsticaja 40 odsto.

- Već godinama uspješno realizujemo projekte dodjele plastenika i tako ćemo nastaviti sve dok ima ljudi zainteresovanih za ovu vrstu podsticaja. Pored ovih 30 plastenika, imamo mogućnost da ih obezbijedimo još više. Ako bude potrebe za tim, sufinansiraćemo razliku iz drugih sredstava - kazao je Miholjčić.

Planirano je i sufinansiranje nabavke novih poljoprivrednih pogonskih mašina i priključaka u iznosu do 20.000 KM. Pravo mogu ostvariti registrovani poljoprivredni proizvođači koji su u toku godine kupili jednu novu mašinu i za to posjeduju adekvatnu dokumentaciju.

- Ovim podsticajem predviđeno je da se izdvoji od 1.500 do 2.500 KM po korisniku za nove mašine, odnosno od 500 do 2.000 KM za priključke - rekao je Miholjčić.

Za podizanje novih višegodišnjih zasada jabučastog, koštičavog, jezgrastog, jagodičastog i bobičastog voća i vinograda biće izdvojeno do 10.750 KM, a za uvođenje sistema za navodnjavanje u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji do 10.000 KM, odnosno 2.500 KM po korisniku.

- I ove godine smo planirali subvenciju za podizanje zasada borovnica i projekat “Razvoj proizvođača borovnice” u iznosu do 3.250 KM. Prošle godine je bilo sedam novih korisnika koji su imali zasade, a ove godine je broj povećan. Nastavićemo i kampanju njene promocije u saradnji sa Poljoprivrednim klasterom “GLS” - kazao je Miholjčić.

Miholjčić dodaje da će ovi podsticaji predstavljati finansijsko olakšanje za srbačke poljoprivrednike i ističe da su realne potrebe veće, imajući u vidu da se najveći broj stanovništva u ovoj opštini bavi poljoprivredom.

- Naša namjera je da iznos postepeno povećavamo u skladu sa budžetskim mogućnostima. Prošle godine je bilo planirano 60.000 KM, a rebalansom smo povećali na 70.000. Ove godine je taj iznos znatno veći i trudićemo se da ga dodatno povećamo i proširimo listu podsticaja - rekao je Miholjčić.

Stočarstvo

Planirane su i subvencije za proizvodnju i uzgoj kvalitetnih priplodnih krmača i suprasnih nazimica koje se vode u matičnoj evidenciji resornog ministarstva. Subvencija je predviđena u iznosu do 5.000 KM, odnosno do 50 KM po grlu i maksimalno 1.500 KM po podnosiocu zahtjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana