Policajac iz Srpca humanost dokazao čak 52 puta

 Dejan Jovičić
Policajac iz Srpca humanost dokazao čak 52 puta

SRBAC - Policijski službenik Slavoljub Žujić (50) jedan je od najredovnijih davalaca krvi iz Srpca i za proteklih 27 godina ovu dragocjenu tečnost darovao je čak 52 puta.

Važnost ovog plemenitog čina shvatio je tokom proteklog rata kada je njegov ujak teško ranjen, a bila mu je neophodna krv.

- Prvi put sam krv darovao te ratne 1995. godine, a pridružili su se i članovi moje porodice, brat Boris i brat od strica Zoran, koji do danas imaju po 30 darivanja, a redovni davaoci su i moji sinovi Stefan i Luka - kaže Slavoljub čija je krvna grupa B pozitivna.

Za protekle tri decenije nije nijednom došao u situaciju da mu zatreba krv, ali je zato mnogima pomogao svojim humanim gestom.

- Često me mole za pomoć iz Crvenog krsta i zdravstvenih ustanova i uvijek se odazivam. Ne samo ja, već i moje kolege iz Policijske stanice Srbac koji su višestruki davaoci, jer dobro znamo koliko je teško obezbijediti krv u kritičnim situacijama - istakao je Žujić.

Slavoljub je na davalaštvo podstakao i članove Fudbalskog kluba Nožičko koji se takmiči u petoj ligi Republike Srpske i koji su takođe nedavno organizovano dali krv.

- Krv dajem da pomognem i ohrabrim bolesnu osobu, poznatu ili nepoznatu, da prebrodi bolest, povredu ili drugi zdravstveni problem. Uvijek razmišljam o drugima, ne o sebi - kaže Žujić.

Želju da pomogne bližnjima pokazivao je i na druge načine učestvujući u akcijama pružanja pomoći socijalnim kategorijama, naročito prilikom izgradnje ili obnove kuća.

Komandir Policijske stanice Srbac Siniša Šnjegota pohvalio je Žujića i druge službenike za koje kaže da su pokazali kako se policijska uniforma ponosno nosi i služi za primjer.

- U našoj stanici imamo 12 dobrovoljnih davalaca koji učestvuju u akcijama davanja krvi Crvenog krsta i MUP-a Republike Srpske već decenijama, a Slavoljub je rekorder. Ponosni smo što su među njima i naše dvije službenice Milka Bosančić i Gorica Stojaković. Oni su pokazali da svoj posao rade s ljubavlju i da su građanima na usluzi u svakom pogledu - rekao je Šnjegota.

Dodaje da su srbački policajci dokazali i na razne druge načine da su pravi humanisti.

- U protekle dvije godine naša ekipa je na gradskom turniru u malom fudbalu u Srpcu zauzimala drugo mjesto, a dio sredstava od osvojene nagrade odvajali smo u humanitarne svrhe. Jednom smo pomogli manastiru Osovica, a ove godine smo odvojili dio novca za izgradnju kuće za samohranu majku Nevenu Ignjatić - istakao je Šnjegota.

Fudbal

Pored humanog rada, Slavoljub Žujić je i dugogodišnji sportski radnik. Bio je jedan od prvih trenera FK Nožičko i jedan od inicijatora osnivanja ovog kluba. Na lokalnim turnirima u malom fudbalu angažovan je kao sudija, a do prije tri godine je obavljao dužnost predsjednika Opštinskog fudbalskog saveza Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana