Pola vijeka prijateljstva i poštovanja bivših đaka OŠ “Mladen Stojanović” iz Bronzanog Majdana

Vanja Gajić
Pola vijeka prijateljstva i poštovanja bivših đaka OŠ “Mladen Stojanović” iz Bronzanog Majdana

Banjaluka - Nekadašnji učenici koji su završili banjalučku Osnovnu školu “Mladen Stojanović” iz Bronzanog Majdana, generacija 1969. godine, sastali su se u subotu uveče nakon 50 godina kako bi obilježili ovaj značajan jubilej.

Poslije emotivnog susreta, protkanog velikim uzbuđenjem zbog prohujalih decenija, potekla je bujica sjećanja na školske dane, nastavnike, ocjene, ali i neka skorija vremena. Pljuštale su šale, anegdote i sjećanja na neke bezbrižnije dane, a svi nekadašnji učenici osjećali su se kao da su opet sjeli u školske klupe. Školski drugovi su se svi redom složili da ih ujedinjuje 50 godina ljubavi, prijateljstva i poštovanja.

Susret je bio veoma dirljiv, ispunjen veseljem, ali i tugom jer mnogi od njih nisu više među živima. Bilo je i onih koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju proslavi godišnjice male maturske večeri, ali su se školski drugovi i njih sjetili.

Bivša maturantkinja banjalučke Osnovne škole “Mladen Stojanović” Danica Kekić nije krila radost i suze radosnice zbog ponovnog okupljanja sa svojim kolegama iz starih školskih dana.

- Bili smo veoma vesela i nestašna generacija, ali naši nastavnici su bili srećni jer smo bili dobri učenici. Bilo nas je ukupno 70 đaka, a bili smo podijeljeni u dva razreda - kazala je Kekićeva.

Dodala je da su neki završili srednje škole i odmah našli zaposlenje, a bilo je i onih koji su školovanje i usavršavanje nastavili i dalje i stekli visoka zvanja. Tako u ovoj generaciji ima i inženjera, pravnika, ali i magistara.

- Tada su to bili lijepi dani, veoma bezbrižni, nismo ni slutili šta nas čeka. Kada smo izašli iz školskih klupa, otišli smo na različite stane, u susret mnogobrojnim životnim iskustvima - rekla je Kekićeva.

Sa njom se složio i drugar iz klupe Dušan Raković, koji je istakao da je jako srećan i zadovoljan što je poslije toliko godina sreo svoje drugare iz odjeljenja.

- Već dugi niz godina živim u inostranstvu, pa sam veoma nostalgičan. Iako se dosta toga promijenilo, moje školske drugove nikad nisam zaboravio. Osjećaj je nevjerovatan, ponijele su me emocije s obzirom na činjenicu da je prošlo pola vijeka otkad smo izašli iz klupa osnovne škole - kazao je Raković.

Susret

Danica Kekić je kazala da su se školski drugovi i ranije okupljali, i to povodom 20 godina mature.

- Taj susret pred školom je bio zaista dirljiv. Dosta toga se izmijenilo, škola je nadograđena, tada nas je dočekao direktor, školi smo poklonili sliku, a razredima komplete knjiga - rekla je Kekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana