Podrška projektima omladinskih organizacija u Srpcu: Cilj kvalitetnije ispunjeno slobodno vrijeme

Srna
Podrška projektima omladinskih organizacija u Srpcu: Cilj kvalitetnije ispunjeno slobodno vrijeme

SRBAC - Desetak srbačkih srednjoškolaca biće "zaposleno" u lokalnim firmama i javnim preduzećima i ustanovama, a cilj je da na taj način steknu potrebne vještine i postanu konkurentniji na tržištu rada kada se oproste sa školskim klupama.

Ovaj projekat pod nazivom "Zaposli srednjoškolca" do kraja godine pokrenuće srbačko Udruženje građana C.E.Z.A.R. zahvaljujući podršci Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, koje je izdvojilo 300.000 KM za sufinansiranje 78 omladinskih inicijativa, čime će biti omogućeno kvalitetnije provođenje slobodnog vremena mladima iz cijele Srpske. Za realizaciju ideja četiri omladinske organizacije iz Srpca odobreno je 18.000 KM, a izvršna direktorica udruženja C.E.Z.A.R. Tanja Šnjegota kaže da će mladi provesti određen broj sati na poslu i za svoj prvi radni angažman dobiti honorare.

- Poslodavci će imati priliku da dodatno finansijski podrže mlade, a ako se odluče za to, dobiće i određene značke od našeg udruženja i ministarstva kao neko ko podržava mlade - rekla je Šnjegota.

Na sličan način odobrena sredstva će iskoristiti i mladi iz Gradiške kojima je za realizaciju tri projekta obezbijeđeno 12.000 KM. Među njima je i Udruženje "Most" koje će sprovoditi projekat "Iskoristi prilike".

- Organizovaćemo radionice o socijalnom i omladinskom preduzetništvu, te mogućnostima samozapošljavanja u pogledu komercijalnog uzgoja organskog povrća. U planu su i psihološke radionice profesionalne orijentacije kao i kurs njemačkog jezika - rekla je Dajana Karan iz udruženja "Most". Izdvojeno je i 19.500 KM za programe i projekte šest omladinskih organizacija iz Laktaša. Vanja Ilić iz Centra za djecu, mlade i porodicu iz ove opštine kaže da je projektom planirana realizacija seta radionica za mlade i pet akcija uređenja unutrašnjeg i spoljnog prostora ovog centra.

D. J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana