Podrška obnovi manastira Udrim od sveštenika iz Kanade

Srna
Foto: Srna

ZAVIDOVIĆI - Sveštenik Jovan Marjanac, paroh u Kičineru u Eparhiji kanadskoj, posjetio je srednjovjekovni manastir Udrim u Gostoviću kod Zavidovića, čija je obnova u toku, i najavio dalju podršku obnovi ove nemanjićke zadužbine.

Otac Jovan, porijeklom iz Zavidovića, je u novembru 2018. godine u njegovoj bivšoj parohiji u Misisagi u Kanadi bio organizator donatorskog ručka na kojem je sakupljen prvi prilog za obnovu manastira Udrim, objavljeno je na zvaničnom "Fejsbuk" profilu manastira.

Gledajući svetinju koja vaskrsava pod Udrimom, okružena živopisnim krajolikom i neizmjernom tišinom, otac Jovan je izrazio spremnost da sa svojim vjernicima i zemljacima, koji su u Kanadi, i u narednom periodu podrži obnovu ove svetinje koja je "više od tri vijeka umirala i opet ostala živa".

Paroh zavidovićki protojerej-stavrofor Zoran Živković upoznao je oca Jovana o toku obnove manastira, te iskoristio priliku da mu još jednom zahvali za trud i prilog za obnovu manastira, ali isto tako i da uputi zahvalnost svim vjernicima iz Misisage, Kičinera, Hamiltona, Toronta i ostalih dijelova Kanade koji su dali svoj prilog za obnovu ove svetinje.

Prije posjete manastiru Udrim, otac Jovan je, po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, zajedno sa ocem Zoranom služio Svetu liturgiju u Hramu Svetog Save u Zavidovićima.

Obnova srednjovjekovnog pravoslavnog manastira Udrim u opštini Zavidovići u FBiH počela je prošle godine, nakon što je tri vijeka ova nemanjićka zadužbina bila u ruševnom stanju.

Ovaj manastir je posvećen Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu.

Vjerovatno je porušen u vrijeme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore. Poslije rušenja, manastir nikada nije obnavljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana