Podrška bratimljenju Herceg Novog i Foče

Srna
Foto: SRNA

PODGORICA - Herceg Novi i Foča već godinama sarađuju i postoji obostrana zainteresovanost da taj odnos bude ozvaničen bratimljenjem, rečeno je na današnjem sastanku čelnika ovih opština Stevana Katića i Milana Vukadinovića.

Na sastanku u Herceg Novom dogovoreno je da u narednom periodu bude nastavljena komunikacija kako bi bili ostvareni svi formalni preduslovi za potpisivanje sporazuma, saopšteno je iz opštine Herceg Novi.

Čelnici dvije opštine razgovarali su i o potrebi uređenja putne infrastrukture na pravcima koji povezuju Crnu Goru i BiH, kao jednom od najvažnijih razvojnih pitanja. Saglasili su se da je ovo tema od obostranog interesa, čije rješavanje treba inicirati zajedničkim snagama.

Obe opštine su usmjerena da se razvijaju kao festivalske destinacije, te je dogovorena razmjena dobre prakse kada je riječ o turizmu, organizovanju manifestacija i upravljanju parkom prirode.

Prepoznata je i mogućnost za saradnju u oblasti zdravstvenog turizma i zapošljavanja s obzirom na činjenicu da Herceg Novi ima Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju, reumatologiju "Dr Simo Milošević" u Igalu, a Foča Medicinski fakultet.

Ove lokalne zajednice povezuje bliskost među ljudima koja se ogleda u činjenici da je Herceg Novi godinama omiljena destinacija za turiste iz Foče, te da postoje brojne veze među porodicama, navodi se u saopštenju.

Sastanku u kabinetu predsjednika opštine Herceg Novi prisustvovali su i predsjednik hercegnovske Skupštine opštine Ivan Otović, potpredsjednik Mirko Mustur, te savjetnik predsjednika Nenad Vitomirović, a u ime opštine Foča zamjenik načelnika Vesna Rašević i načelnik za privredu i društvene djelatnosti Olivera Elez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana