Pod budnim okom, Miomira Dudića oblaci na nišanu, ljetina zaštićena

Anita Janković-Rečević
Pod budnim okom, Miomira Dudića oblaci na nišanu, ljetina zaštićena

Banjaluka - Strijelci širom Srpske uvijek su u pripravnosti i spremni da rastjeraju gradonosne oblake, a ovog ljeta skoro svakodnevno su se hvatali u koštac sa kišom i ledom kakvi se ne pamte decenijama.

Ovogodišnja sezona odbrane od grada jedna je od najzahtjevnijih u posljednjih 45 godina jer je svega nekoliko lijepih dana bila šansa za kratki predah. Koliko je borba s tamnim oblacima teška najbolje zna strijelac Miomir Dudić (74) iz Piskavice kod Banjaluke koji već deceniju i po od grada čuva usjeve i voćnjake u svom kraju.  

Uprkos godinama, Dudić spretno barata raketama koje teže i po nekoliko kilograma, a samo u ovoj sezoni ispalio ih je  dvadesetak.

-  Borbu s gradonosnim oblacima vodim od 2002. godine, kada je u mom selu postavljena stanica i s koje “branim” Piskavicu, Omarsku i Veriće. Ova sezona je jedna od najtežih, a najgore je bilo tokom maja i juna kada sam za dan ispaljivao i po četiri rakete. Prije desetak dana iznad Piskavice je bio veliki gradonosni oblak, ali brzom reakcijom spasio sam situaciju - priča Dudić, koji je penziju zaradio radeći kao radnik u obezbjeđenju u banjalučkom “Unisu”.

Iako nije ni slutio da će nišaniti oblake, ističe da mu se posao na prvu svidio zbog društvene odgovornosti koju nosi.

- Biti protivgradni strijelac nije teško, ali je odgovorno. Oči su mi stalo uprte u nebo i 24 časa sam u pripravnosti. Svako jutro kad ustanem javljam se radarskom centru putem radio talasa da me izvijeste o vremenu. Kada je dan miran čujemo se još u podnevnim i večernjim satima, a kad nastupni krizna situacija na vezi smo stalno - kaže deda Mile. Dodaje da od meteorologa iz radarskog centra dobija detaljne instrukcije kako i kada djeluje na terenu.

- Čim me obavijeste da stiže oblak, rakete postavljam za ispaljivanje i čekam pogodan momenat. Iz centra mi jave koordinate i kada ih unesem rakete lansiram u oblake koje imaju domet do osam kilometara. One se u nebu raspršuju, a toplina od detonacije topi led što sprečava pojavu grada - objašnjava Dudić.

Da je ova sezona jedna od najtežih svjedoči i direktor Protivgradne preventive RS Tihomir Dejanović, koji kaže da su od 15. aprila, kada je počela sezona, do sada dejstvovali 35 dana i ispalili 1.364 rakete.

- U posljednjih pet godina po sezoni smo u prosjeku ispaljivali 820 raketa. Ove godine taj broj smo već sada premašli za oko 540 raketa, a pred nama je još četiri mjeseca rada - priča Dejanović i ističe da na stanju imaju još 1.482 rakete, što bi trebalo biti dovoljno do 15. novembra, kada se završava sezona.

Prema njegovim riječima, godišnji broj dana sa pojavom grada ili sugradice u posljednjih 18 godina kretao se oko 23, što je jasan pokazatelj da je ova godina do sada daleko najteža i najzahtjevnija za ovo preduzeće.  

  • Najgore nevrijeme je bilo zapadno od rijeke Bosne, u regijama Banjaluke i Prijedora gdje smo ispalili više od 750 raketa. Naši strijelci su 22. maja za nekoliko sati u oblake poslali 192 rakete, a 5. juna oko 180. Ipak, 21. jul je bio najgori jer smo imali zabranu za dejstvovanje zbog aviona  pa je led nanio veliku štetu domaćinstvima oko Banjaluke - rekao je Dejanović i istakao da gotovo svakodnevno iznalaze nova rješenja kako bi pojavu grada na području Srpske sveli na minimum.

Nova meteorološka stanica

U radarskom centru Protivgradne preventive RS u Novoj Topoli nedavno je puštena u rad nova meteorološka stanica čiji će se podaci o temperaturi, vlažnosti vazduha, jačini vjetra i količini padavina moći vidjeti na internet stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Za nabavku ove savremene stanice, njemačkog proizvođača “Lambreht” izdvojili smo više od 10.000 evra. Nastojaćemo da instaliramo i nekoliko meteoroloških stanica u gradiškom Potkozarju - rekao je Tihomir Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana