Počela izgradnja kuće za Dragoljuba Sivca iz Razboja Ljevčanskog kod Srpca: Iz štale preseljava u novi dom

Dejan Jovičić
Počela izgradnja kuće za Dragoljuba Sivca iz Razboja Ljevčanskog kod Srpca: Iz štale preseljava u novi dom

SRBAC - Srpčanin Dragoljub Sivac (52), šest godina nakon što su mu katastrofalne poplave uništile porodičnu kuću u Razboju Ljevčanskom, konačno će dobiti novi dom.

Dotrajala kuća, koju je decenijama nagrizao zub vremena, poslije poplava postala je potpuno neuslovna za stanovanje, zbog čega je Dragoljub sve ove godine živio u pomoćnom objektu koji je služio kao štala, gdje je adaptirao jednu prostoriju.

Kako bi okrenuo novu životnu stranicu, dobio je finansijsku pomoć u okviru Programa za oporavak od poplava koji realizuje UNDP BiH. Izgradnja nove kuće započela je ovih dana, a radovi će biti okončani do proljeća.

Predstavnik Mjesne zajednice Razboj Ljevčanski Jordan Kuvalja kaže da je UNDP obezbijedio najveći dio sredstava, dodavši da će opština Srbac učestvovati sa iznosom od 5.000 KM, uz obezbjeđenje potrebnih građevinskih dozvola i dovođenje struje, vode i kanalizacije.

Prema njegovim riječima, Mjesna zajednica je obezbijedila plac za izgradnju kuće, a radove izvodi firma “Promaks” iz Modriče.

- Dragoljub već tri decenije živi u lošim uslovima, a zbog poplava se morao trajno iseliti. Očekujemo da nova kuća bude izgrađena do proljeća, nakon čega ćemo pronaći donatore koji će pomoći u opremanju - rekao je Kuvalja, koji je i odbornik u Skupštini opštine Srbac.

Dragoljub živi sam i nema najbližih srodnika. Nije korisnik socijalne pomoći, a do realizacije ovog projekta nije imao čak ni ličnu kartu.

- Nemam nikoga svog ko bi me obilazio i živim jako teško. Preživljavam tako što povremeno radim za nadnicu, a pomoć mi pruža i mjesna zajednica. Zahvaljujem svima koji su prepoznali moju muku i odlučili da pruže pomoć - kaže Dragoljub.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da lokalna uprava podržava ovakve i slične projekte kako bi se građanima koji se nalaze u stanju socijalnih potreba omogućili stambeni uslovi dostojni čovjeka.

On ističe da je u sklopu istog projekta prije tri godine izgrađeno pet, dograđena jedna i obnovljeno 45 kuća.

- Dugoročno je u planu da se obnovi još jedan broj kuća oštećenih u poplavama, ali nakon što UNDP donese odluku koliko će domaćinstava biti uključeno u ovaj projekat na republičkom nivou - rekao je Dragosavljević.

Komšije

Kuća za Dragoljuba Sivca nalaziće se pored kuće demobilisanog borca Zorana Crnomarkovića, kojem je nedavno izgrađen novi dom uz pomoć Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac. Plac je takođe obezbijedila Mjesna zajednica Razboj Ljevčanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana