Plivanjem za Časni krst i u hramovima u Srpskoj proslavljeno Bogojavljanje

Srna
Plivanjem za Časni krst i u hramovima u Srpskoj proslavljeno Bogojavljanje

DERVENTA - U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi danas je proslavljen praznik Bogojavljenje, služenjem Svete liturgije, litijom oko hrama, te osvećenjem Bogojavljenske vodice.

Protojerej-stavrofor Radojica Ćetković u besjedi nakon liturgije čestitao je vjernicima praznik Bogojavljenje.

"Izlaska na rijeku i ove godine nije bilo zbog mjera zaštite i okolnosti koje je uslovila pandemija. Potrebno je urediti i lokaciju mjesta gdje se održava plivanje za Časni krst. Dok se ti uslovi ne stvore Crkva i vjernici praznik Bogojavljenje proslavljaće i obilježavati Svetom liturgijom u hramu", rekao je Ćetković.

Nakon Svete liturgije uslijedila je litija oko hrama, nakon čega je ispred hrama osvećena Bogojavljenska vodica, koju su vjernici nakon toga ponijeli svojim kućama.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Prema našem narodnom običaju, ovog dana vjernici izmjenjuju pozdrave - "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!".

Dejan Simić "Časni vitez" Kotor Varoša

Dejan Simić osvojio je titutlu "Časnog viteza Kotor Varoša" pobijedivši na plivanju za Časni krst koje je pred velikim brojem sugrađana održano na rijeci Vrbanji.
Pobjednik današnjeg takmičenja je dobio zlatni dukat, dar Duška Lalovića, umjetničku sliku Gorana Čupića i zastave Vojske Republike Srpske i Srpske, a svi ostali učesnici dobili su prigodne poklone kao nagradu za ispoljenu odvažnost i ljubav prema pravoslavnoj vjeri i tradiciji.

"Samim tim što sam učestvovao osjećam se prelijepo. Ispunio sam svoju dušu vjerom u Boga. Zahvalio bih se svima koji su organizovali ovu manifestaciju i nadam se da će nas narednih godina biti još više. Svim momcima koji su učestvovali čestitam, jer smo mi svi zajedno pobjednici", rekao je Simić.

Simić je pobijedio u konkurenciji 19 hrabrih plivača. Inicijativu za ovu manifestaciju pokrenulo je Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, a načelnik opštine Zdenko Sakan bio je generalni pokrovitelj.

"Sve današnje učesnike smatram pobjednicima, iako je samo jedan prvi doplivao do Časnog krsta. Lokalna zajednica će i ubuduće biti uz ovu manifestaciju i zahvalio bih svima koji su dali doprinos da se ovo danas organizuje", naglasio je Sakan.

Organizator šestog plivanja za Časni krst u Kotor Varošu bilo je Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije uz podršku Srpske pravoslavne crkvene opština Kotor Varoš, a arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić je posebno pohvalio inicijatore takmičenja.

"Zahvaljujući našim fudbalskim veteranima i njihovim prijateljima. I ove godine smo na veličanstven način organizovali plivanje za Časni krst povodom našeg velikog praznika", istakao je Narić.

Poklone za učesnike obezbijedili su načelnik opštine Kotor Varoš, Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije i brojni privrednici.

Prije plivanja za Časni krst služena je Sveta liturgija u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu, a nakon toga je svečana Bogojavljenska litija krenula ispred crkve prema mostu u naselju Kotor.

Srđan Lero pobjednik bogojavljenskog plivanja na Bilećkom jezeru

Bilećanin Srđan Lero pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru.
Lero je prvi doplivao do Časnog krsta, među 30-tak mladića i dvije djevojke koji su ove godine učestvovali.

On je rekao novinarima da u plivanju za Časni krst učestvuje tri godine, te da je ovo drugi put da je pobijedio.

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru bile su i dvije djevojke Nikolina Đerić i Lana Samardžić, koje su novinarima rekle da prvi put učestvuju u plivanju, te istakle da im je velika čast što su učestvovale.

Prije plivanja za Časni krst u Sabornom hramu Svetog Save u Bileći služena je Sveta liturgija.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana