Planinari "Glasinca" učestvuju u proširenju turističke ponude na području Romanije i opštine Sokolac

Srna
Foto: Srna

SOKOLAC- Planinari "Glasinca" učestvuju u proširenju turističke ponude na području Romanije i opštine Sokolac putem realizacije tri veća projekta, rečeno je Srni u ovom sokolačkom društvu.

"U okviru projekta Uživaj u regiji Sarajevo-Romanija‚ okončana je izgradnja vija ferate /čelični put/ 'Sokolov put', obezbijeđenog planinarskog puta koji će, nadamo se, postati nova atrakcija za sve ljubitelje adrenalinskih sportova, koja je zvanično otvorena 22. novembra prošle godine", rekla je Srni sekretar Planinarskog društva "Glasinac" Vera Mijatović.

Prema njenim riječima, za više od 50 dana ovim čeličnim putem po romanijskim stijenama prošlo je oko 200 planinara, ljubitelja prirode i adrenalinskih sportova.

Mijatovićeva je navela da je takođe u toku realizacija projekta "Magična penjališta", kojim je osmišljeno 30 smjerova tako da pružaju mogućnost za penjanje i početnicima i profesionalcima.

Ona je istakla da su koristi ovog projekta i mapiranje potencijala, edukacija kadra, te promocije koju čine internet prezentacija, telefonske aplikacije, kao i generalna promocija pod zajedničkim nazivom "Magična penjališta BiH".

Prema njenim riječima, radne aktivnosti na ovom projektu očekuju se na proljeće.

Mijatovićeva je podsjetila da se opština Sokolac prijavila kod projekta "Vija Dinarika" sa projektom "Finalizacija radova na objektu Planinarski dom ''Crvene stijene''", koji je podržao Razvojni program UN, a radovi će početi čim vremenske prilike dozvole.

Ona je navela da su planinari oduševljeni što je grad Istočno Sarajevo podržao njihov projekat "Sagradimo planinarski dom 'Crvene stijene' na Romaniji", a opština Sokolac projekat pod nazivom "Oaza mira - dobro došli na Romaniju".

Mijatovićeva je naglasila da je su prošlu godinu, posebnu po mnogo čemu, planinari obilježili organizovanjem više planinarskih izleta na Crvene stijene, vidikovac planine Romanije, te učešćem na radnim akcijama čišćenja, trasiranja i markiranja planinarskih staza na matičnoj planini, unutrašnjim i spoljašnjim građevinskim radovima na Planinarskom domu "Crvene stijene", volonterskim angažovanjem u pomoći starim i ugroženim na početku pandemije.

Ona ja dodala da su u prošloj godini planinari "Glasinca" učestovali u pohodima na desetak planina u okruženju, hodočasničkim putovanjima romanijskim manastirima, te posjetama manastirima u BiH.

U saradnji sa Omladinskom bankom Sokolac i Fondacijom "Mozaik" ovo planinarsko društvo je realizovalo projekte "Razglednica sa Romanije" i "Biciklizam kao stil života", te nekoliko sličnih sa gradom Istočno Sarajevo.

Mijatovićeva je naglasila da je Planinarsko društvo "Glasinac" na izmaku 2020. godine ostalo bez aktivnog člana Miloša Bajagića/46/, učesnika brojnih planinarskih pohoda radnih i humanitarnih akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana