Planinari, biciklisti i automobilisti jačaju turističku ponudu Vlasenice

Srna
Planinari, biciklisti i automobilisti jačaju turističku ponudu Vlasenice

VLASENICA - Jačanju turističke ponude opštine Vlasenica u sve većoj mjeri doprinose vlasenički planinari, biciklisti i automobilisti.

Svake godine, prvog vikenda u februaru, više od 1.000 planinara iz Republike Srpske i regiona učestvuje na tradicionalnom "Pohodu u Pjenovac", koji organizuje Planinarsko društvo "Acer" iz Vlasenice. 

To je prilika da se na neposredan način promovišu opština Vlasenica i njene prirodne ljepote, kaže Srni predsjednik "Acera" Dragan Ilić. 

"Ovi planinarski susreti organizuju se dugi niz godina, a tradicija se održava zahvaljujući tome što smo dobri domaćini i što je naša planina Javor prelijepa i ima dobro uređene staze", rekao je Ilić. 

Lijepu stranu opštine Vlasenica trude se da pokažu i vlasenički biciklisti. 

Od kluba lokalnih entuzijasta zaljubljenih u prirodu i vožnju biciklom, Biciklistički klub "KPL", nakon samo osam godina postojanja, izrastao je u sportski kolektiv koji je u stanju da organizuje prvenstva i velike trke, poput Međunarodne biciklističke trke Beograd-Banjaluka, u kojoj su Vlaseničani suorganizatori. 

Predsjednik "KPL-a" Željko Lukić izjavio je Srni da je klub, za tih osam godina, tri puta organizovao Prvenstvo BiH u brdskom biciklizmu i obilježio više od 120 kilometara biciklističkih staza kroz najatraktivnije predjele opštine Vlasenica. 

Svi ti događaji, uz sportiste, redovno okupe i veliki broj posmatrača i gostiju, pa su smještajni kapaciteti u Vlasenici i okolnim opštinama, iako skromni, u danima tih dešavanja, prebukirani. 

Veliki broj sportista i gledalaca svake godine u julu okupi i tradicionalna brdska auto-trka koja se boduje za prvenstva BiH i Republike Srpske. 

Vlasenica je i domaćin Sajma poljoprivrede i privrede, te "Bir festa", poznate tradicionalne vlaseničke koride, ali i regionalne pjesničke smotre. 

Plan da ožive "Igrišta" 

Vlasenica je ne tako davno imala lijep i dobro opremljen ski-centar "Igrišta", koji je građen kao rezervno skijalište Jahorini za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. 

Tokom i poslije rata ski-centar je devastiran, ali je nedavno načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević rekao da su sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske vođeni ozbiljni razgovori o realizaciji velikog projekta "Igrišta" i da je plan da skijalište bude regionalni centar koji posluje u sastavu Olimpijskog centra "Jahorina". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana