Petrović: Grad Bijeljina ostaje na privremenom finansiranju

GS
Petrović: Grad Bijeljina ostaje na privremenom finansiranju

BIJELjINA - Bijeljina ostaje na privremenom finansiranju, objavio je gradonačelnik Ljubiša Petrović i rekao novinarima da je povukao prijedlog budžeta iz skupštinske procedure zbog velikog broja najavljenih amandmana.

Petrović tvrdi da je nedopustivo amandmansko mijenjanje budžeta, a u objašnjenju je izvrijeđao odbornika PDP-a Slavišu Markovića i odbornike svoje podrške u lokalnom parlamentu, nazivajući "notornim neistinama i lažima sterilne grupacije" najavu da će grad bez budžeta i na privremenom finansiranju biti u blokadi.

Marković je samo nekoliko minuta prije toga rekao novinarima da očekuje blokadu grada narednih nekoliko mjeseci jer ostaje na privremenom finansiranju.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović rekao je novinarima da je koalicija "Dogovor za Bijeljinu", koja čini skupštinsku većinu, pripremila amandmane na prijedlog budžeta koji predviđaju svega sedam procenata relokacije sredstava i istakao da to svakako nije veliki amandmanski uticaj na prijedlog budžeta koji je u nacrtu usvojen u oktobru prošle godine.

"Gradonačelnik je skinuo prijedlog budžeta sa dnevnog reda, umjesto da omogući skupštinsku raspravu i barem vidi pripremljene amandmane koji predviđaju subvencije mladima, roditeljima djece u privatnim vrtićima, prevoznicima, projektovanje kanalizacije za naselje Ledinci", naveo je Milovanović.

On je poručio da grad neće biti blokiran i dodao da privremeno finansiranje može trajati do polovine godine.

Milovanović je ocijenio da je povlačenje budžeta iz skupštinske procedure dokaz da gradonačelnik nije svjestan svoje pozicije i da nema plan, strategiju ni viziju razvoja Bijeljine, kao ni znanje o budžetskom poslovanju, nego se služi samo opštom, populističkom pričom.

"Skupštinska većina od 23 odbornika neće biti ikebana i ispunjavati Petrovićeve želje, ali koalicija je i dalje spremna na razgovor i pokušaj dogovora", rekao je on.

Odbornik SDA Mustafa Gradaščević zamjerio je Petroviću što je povukao iz procedure budžet grada od kojeg zavisi život svakog građanina Bijeljine, a već na prvoj redovnoj sjednici lokalnog parlamenta uvrstio problematiku od prije 70 godina koja se odnosi na inicijativu Udruženja četnika veterana "Semberija" za podizanje spomen-biste đeneralu Draži Mihajloviću na gradskom trgu koji nosi njegovo ime.

Što se tiče dogovora bivšeg gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o kojem je bilo riječi na sjednici, Milovanović je ocijenio da je i tu Petrović pokazao političku nezrelost i neodgovornost.

"Prvi dolazak Dodika u Bijeljinu, koji je bio stranački, gradonačelnik je trebao iskoristiti da ga pozove, jer niko ne dolazi nepozvan, umjesto što ga je napao", naveo je Milovanović i dodao da je sve što je dogovoreno kao programski cilj za budućnost još na stolu i da Petrović treba da inicira razgovor.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana