Perišići poklonili 3.000 knjiga biblioteci u Kotor Varošu

Srna
Perišići poklonili 3.000 knjiga biblioteci u Kotor Varošu

KOTOR VAROŠ - Prosvjetni radnik Filip Perišić i njegova supruga Zorica, diplomirani vaspitač, poklonili su zbirku od 3.000 knjiga Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu.

Bogata kolekcija knjiga je skupljana više od 40 godina i ovaj legat je našao svoje mjesto na posebno pripremljenim policama koje su odvojene od ostatka fonda.

Perišić je rekao da je ovaj legat srcem i ljubavlju predan biblioteci sa željom da se buduće generacije napajaju se iz tih korica znanjem, mudrošću, pameću i napretkom.

- Knjiga će vas uvijek okrijepiti i pomoći da u teškim trenucima krenete dalje - naglasio je Perišić.

On je istakao da je knjige ponekad kupovao i sa prijekorom supruge, ali da mu je drago što Narodna biblioteka postaje prvi put legatar.

- Legat je u nastajanju, nedostaju djela Petra Petrovića Njegoša, Miloša Crnjanskog i Borislava Pekića, koja će uskoro stići u biblioteku. Do kraja godine će i moj prijatelj Petar Đaković pokloniti još 1.200 naslova, što je za svaku pohvalu - poručio je Perišić.

Direktor Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić zahvalila je porodici Perišić i uručila im prigodne poklone.

- Mi se obavezujemo da ćemo trajno čuvati ovaj legat, kao posebnu bibliotečku cjelinu. Naša je obaveza da uskoro izvršimo detaljnu stručnu obradu cjelokupne građe, popis i katalogizaciju, kao i digitalizaciju, kako bi legat bio dostupan u drugim zemljama za razna naučna istraživanja - naglasila je Vasićeva.

Današnju svečanost predaje legata Narodnoj biblioteci uveličali su diplomirani solo pjevač Ana Marković-Malbaša i Vlado Danić na klaviru, koji su održali mini koncert operske muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana