Otvorenost ka promjenama pomogla održanju kineske tradicije duge 5.000 godina

Srna
Foto: Screenshot/Facebook

BANjALUKA- Otvorenost ka promjenama je nešto što je pomoglo Kini da se održi, rekla je danas viši lektor na grupi za kineski jezik, književnost i kulturu na Filološkom fakultetu u Beogradu Jelena Gledić na onlajn predavanju o 5.000 dugoj tradiciji ove azijske zemlje.

Gledićeva je istakla da je pragmatičnost druga karakteristika koja je tome doprinijela, navodeći kao primjer rečenicu kineskog državnika i tvorca ekonomskh reformi Deng Sjaopinga "Nije važno da li je mačka crna ili bijela ako lovi miševe".

Kao veoma bitne elemente ona je navela i meritokratiju – imajući u vidu da je građenje lidera u Kini veoma bitno, zatim "uređeni haos" sa fokusom ka održivim pravima i slobodama, "što čini Kinu Kinom", te dugoročnu orijentaciju koja je srž jer se sadašnji trenutak vidi kao korak.

Ona je podsjetila da je "Strategija zaraćenih dražava" iz petog vijeka prije nove ere Kinu označila kao mjesto kineske ili sino-kulture.

Prema ovom djelu, Kina je mjesto gdje žive inteligentni i mudri, gdje se nalaze sva bića i korisni alati, gdje mudraci i oni dostoji vode, gdje se iskazuju milost i ispravno ponašanje, gdje se koriste Knjiga Poezije, Istorije, Rituala i Muzike, gdje se isprobavaju različite ideje i tehnike, gdje dolaze ljudi iz daleka da posmatraju i gdje se čak i drugi (ne-kineski) narodi ponašaju kako treba.

Gledićeva je na onlajn predavanju "Od drevne do savremene Kine: šta znači tradicija duga 5.000 godina", u organizaciji Konfucije instituta Univerziteta u Banjaluci, podsjetila na istorijski tok razvoja Kine, ukazavši na pisanja Sžma Ćiena iz dinastije Han u prvom vijeku p.n.e. Prema Sžma Ćienu, početak Kine je negdje 3.000 godina prije ove ere i Kina potiče od "tri vrhovna vladara i pet careva".

U ovom predavanju predstavljen je pregled poimanja Kine kroz istoriju i u različitim intelektualnim tradicijama - od same Kine, preko drugih zemalja Azije, Amerike, Evrope, te su prikazani elementi na kojima se zasniva kontinuitet kineske tradicije. Ako se govori o ritualima, ta tradicija je duga 7.000 godina, ako se govori o gradovima - duga je 5.000 godina, ako je riječ o dinastijama - onda je duga 4.000 godina, ako je riječ o pismu - duga 3.500 godina, ako je riječ o osnivanju - onda je duga 2.100 godina, ako se govori o državi - onda je duga 2.000 godina, a ako se govori o identitetu i suverenitetu - onda je ova tradicija duga 150 godina.

Gledićeva se putem istraživanja i međunarodne saradnje bavi pitanjima savremene Kine i njenih odnosa sa drugim zemljama, posebno Srbijom, a u nastavnom radu nastoji da kombinuje principe kritičkog mišljenja i istraživačke prakse u učenju kineskog jezika.

Prethodno je Gledićeva 1. juna održala predavanje "Savremeni sinolozi: studije Kine i kineskog jezika u 21. vijeku", u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana