Osveštana crkva vaznesenja gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara

Srna
Osveštana crkva vaznesenja gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara

MOSTAR - Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara osveštana je danas nakon dvadesetogodišnje obnove.

Svetu arhijerejsku liturgiju i čin osveštanja obavili su Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vikarni episkop patrijarha srpskog Nektarije.

Osveštanju ovog za mnoge jednog od najljepših mostarskih hramova prisustvovalo je na stotine Mostaraca i Hercegovaca, nastanjenih u dolini Neretve, ali i rasutih po cijelom svijetu.

Episkop Nektarija je u besjedi nakon liturgije rekao da ovaj hram treba biti mjesto okupljanja i iscjeljenja duša.

Podsjetivši na brojne zadužbinare i ktitore kako ovoga, tako i drugih pravoslavnih hramova, episkop Nektarije je rekao da su ktitori hramova ljudi koji “obnavljaju u sebi hram Duha Svetoga jer smo svi stvoreni da se obožimo”.

-Sve što činimo jeste dar Duha Svetoga, i kada postimo i molimo se, a sve što treba da činimo jeste da se upodobljavamo našim svetima - rekao je vladika Nektarije.

On je dodao da svako ima nekoga svetitelja koji se za sve moli Bogu.

-U ovom hramu se opet i iznova možemo obnavljati i koliko god padali možemo da ustajemo uz blagodat Duha Svetoga. Jedino je do nas koliko ćemo biti slobodni, koliko ćemo da primimo Hrista - rekao je vladika Nektarije.

On je naglasio da je srpski narod uvijek vaskrsavao, gdje god su ga htjeli uništiti, jer Srbi “idu za Hristom”.

Vladika Dimitrije zahvalio se episkopu Naktariju što je ponovo došao u Hercegovinu, gdje je i rođen.

-Ova Sveta služba nas i kroz istoriju i vrijeme pronosi i mi se sjedinjujemo sa našim precima i svima koji ovdje počivaju, ali i sa svima svetima - rekao je vladika Dimitrije i zahvalio svima koji su uložili trud u obnovu hrama.

On je poručio mještanima da se staraju o hramu, kao i o svojim srcima i da čiste i obnavljaju dušu, da bi mogli obnavljati i sve oko sebe.

-Mnogo je važno da ne zapustimo našu dušu, obraz, savjest jer onda nećemo znati to ni drugima da prenesemo ako to i sami izgubimo. Vidjeli smo kakve se strašne stvari dešavaju i šta djeca rade. Ipak to je do nas odraslih. Mi moramo da vaspitavamo našu djecu, ali prije toga moramo da vaspitamo naše srce i savjest - istakao je vladika Dimitrije.

Paroh bjelopoljski Nebojša Radić zahvalio je svima koji su došli na liturgiju i osveštanje hrama, prvenstveno vladikama i sveštenicima iz cijele Hercegovine i Crne Gore, kao i Horu Svetog Vasilija iz Herceg Novog.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg jedan je od najstarijih i najljepših hramova u dolini Neretve.

Sagrađena je 1866. godine, a prema dostupnim informacijama, ruska kneginja Bojana kupila je zemljište i poklonila crkvi, te su 1863. godine pravoslavni Srbi u Bijelom Polju počeli graditi crkvu i završili je 1866. godine kada je osveštana.

Ova crkva, kao i većina pravoslavnih hramova, stradala je u posljednjem ratu, a vjerni narod rasut po cijelom svijetu od 2003. godine je sakupljao sredstva i obnavljao svoj hram.

Danas je hram u potpunosti završen, oslikan i uređen i možda po izgledu mnogo ljepši nego što je bio prije uništenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana