Osnovana Gorska služba spasavanja u Srpcu: Pomoć u kriznim situacijama

D. J.
Osnovana Gorska služba spasavanja u Srpcu: Pomoć u kriznim situacijama

SRBAC - Gorska služba spasavanja Srbac u narednom periodu biće angažovana u bilo kojoj kriznoj situaciji na području opštine, poput spasavanja na planinama i vodi, odbrani od poplava, traženju nestalih i slično.

Ovo je izjavio Ljubo Šuščević, načelnik Gorske službe spasavanja Srbac čija osnivačka skupština je održana ovih dana u zgradi Vatrogasnog doma.

Gorsku službu činiće pet članova, među kojima je Šuščević, koji je nedavno učestvovao u izvlačenju povrijeđenih i nestalih nakon katastrofalnog zemljotresa u Turskoj i za sada je jedini registrovani spasilac.

- Sada slijedi registracija u sudu nakon čega će i zvanično početi djelovati naša stanica u Srpcu, koja će djelovati pod okriljem Gorske službe spasavanja Republike Srpske. Za sada jedini imam mogućnost djelovanja u elementarnim nepogodama bilo koje vrste, dok ostali članovi gorske službe imaju licence za spasavanje na vodi i sada slijede njihove dodatne obuke - rekao je Šuščević.

Za sada raspolažu s dijelom potrebne opreme koju će morati kompletirati kako bi bili u potpunosti spremni za spasavanje unesrećenih.

- Najvažnije od svega jeste to da dobijemo finansijsku podršku za rad i u tom pogledu smo već dobili najave od strane opštine Srbac da će nas podržati sredstvima iz budžeta, a očekujemo podršku i drugih institucija - rekao je Šuščević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana