Organska aronija čeka plasman u inostranstvo

Milijana Latinović
Organska aronija čeka plasman u inostranstvo

BANjALUKA - Aronija zbog svoje ljekovitosti postaje sve popularnija i na našim prostorima, ali još nije doživjela ekspanziju, jer u BiH ima tek pet organskih proizvođača tog voća, što je trenutno nedovoljno za izlazak na inostrano tržište.

Aronija, koja svojim izgledom podsjeća na borovnicu, naziva se još i sibirska borovnica, potiče iz Sjeverne Amerike odakle je prenesena u Evropu. Veoma je otporna na niske temperature, podnosi hladnu zimu i jak mraz.

Iako se smatra da uzgoj tog voća donosi dobru zaradu, podaci “Organske kontrole Sarajevo” pokazuju da je u BiH svega pet organskih proizvođača aronije.

- Aronija se u BiH organski uzgaja na 5.375 hektara i to u Banjaluci, Bijeljini, Modriči, Novom Gradu i Čevljanovićima - naveli su u “Organskoj kontroli” i dodali da još nije bilo izvoza organske aronije iz BiH. 

Među onima koji su u uzgoju sibirske borovnice prepoznali šansu za uspjeh je i porodica Popović iz sela Subotica, udaljenog oko 25 kilometara od Banjaluke. Zoran Popović ističe za “Glas Srpske” da su brat i on sa porodicom prije nekoliko godina započeli pripremu zemljišta za organski uzgoj aronije.

- Uzorali smo parcelu pod obroncima Manjače, koja tri decenije nije obrađivana i koristili isključivo zdravo organsko đubrivo, a potom na tom mjestu zasijali stočni grašak, sve s ciljem prirodnog oplemenjivanja zemljišta, na kojem smo krajem 2013. i početkom 2014. godine zasadili 2.000 sadnica aronije - ispričao je Popović.

On je istakao da je aronija cvjetala odmah prve godine te da je bilo i nekoliko sočnih plodova. Ove godine Popovići su na svom imanju ubrali pet tona sočnih plodova.

- Berba aronije počinje polovinom avgusta i traje do polovine septembra, a sve plodove beremo ručno. Osim članova domaćinstva, angažujemo sezonske radnike, a ponekada i radnu jedinicu iz KPZ-a Banjaluka. U punom uzrastu, koji očekujemo već u idućoj godini, prinos bi trebalo da bude između 15 i 20 tona aronije - naglasio je Popović i dodao da od sočnih plodova hladnim cijeđenjem u svom domaćinstvu pripremaju ukusan i veoma zdrav prirodni sok.

Osim toga, Popovići su se odvažili i na korak dalje, pa počinju proizvodnju vina od aronije, uz redovne konsultacije sa enolozima. Svoje proizvode uspijevaju prodati isključivo na kućnom pragu, jer organizovanog otkupa i izvoza organske aronije još nema.

- Nemamo udruženja ni zadruge organskih proizvođača aronije i to je velika kočnica na putu ka evropskom tržištu. Lani nas je bilo svega troje, a ove godine se broj proizvođača povećao na pet. Bilo je pitanja iz “Organske kontrole” o količinama, međutim to nije bilo dovoljno za organizovan izvoz - naveo je Popović i dodao da kilogram organske aronije košta 3,5 maraka, dok litar hladno cijeđenog soka košta najmanje deset maraka. 
 

 

Sertifikati

Zoran Popović je ispričao da je njihova proizvodnja aronije sertifikovana od strane akreditovane kuće “Organska kontrola Sarajevo”.

Dodao je da njihova aronija, kao organski proizvod, posjeduje sertifikate za sve zemlje Evropske unije, kao i Švajcarsku, prema standardima međunarodne organizacije zdrave, biohrane IOAS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana