Opšta gimnazija Katoličkog centra u Banjaluci: Radionicama bude svijest i jačaju samopouzdanje

Miloš Vasiljević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Opšta gimnazija Katoličkog školskog centra u Banjaluci obilježila je juče nizom radionica Međunarodni dan darovitih i Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, i na taj način im pokazali da nisu sami i da imaju podršku.

Program je obuhvatio interaktivne radionice iz biologije, eksperimentalne fizike,  muzičke  umjetnosti, pedagogije te  multimedijalne sadržaje iz psihologije i maternjeg jezika.

Osim radionice na kojoj su učestvovali i članovi Udruženja “Dajte nam šansu - Zvjezdice”, pripremljen je i program obilježavanja na Trgu Krajine i u parku “Petar Kočić”.     

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Brankica Novaković  rekla za “Glas Srpske” da su se mnoge sekcije uključile u obilježavanje ovih značajnih datuma.

- Neki đaci su izveli program u holu škole, neki putem digitalnih medija, a treći su bili na Trgu Krajine. Cilj je bio da podstaknemo učenike na kritičko promišljanje - rekla je Novakovićeva.

Ona je istakla da je u ovoj obrazovnoj ustanovi aktivno 14 sekcija, kroz koje đaci iskazuju svoju kreativnost i maštovitost.

Profesorica biologije Tanja Marić kazala je za “Glas Srpske” da su sa zadovoljstvom ugostili članove Udruženja “Dajte nam šansu - Zvjezdice” s ciljem da skrenu pažnju i probude svijest društva da osobama sa Daunovim sindromom treba pružiti šansu da budu aktivni članovi društva.

- Ne smije samo 21. mart biti datum posvećen osobama sa Daunovim sindromom  - rekla je Marićeva.

Predsjednica Dnevnog centra “Dajte nam šansu - Zvjezdice” Željka Perišić Ninković kaže da su s radošću prihvatili poziv da budu gosti u ovoj školi.

- Godinama nastavnici i učenici Opšte katoličke gimnazije učestvuju s nama u obilježavanju ovog datuma i daju svoj puni doprinos. Ti mladi ljudi biće akademski građani, baviće se drugim poslovima, ali su već tokom školovanja pokazali solidarnost i empatiju prema onima koji imaju poteškoće u razvoju -  rekla je Perišić Ninković.

Učenica četvrtog razreda Nađa Kvočka rekla je da je cilj aktivnosti i radionica jačanje samopouzdanja osoba sa Daunovim sindromom.

 - Ovo je bitan događaj, njima je važna naša podrška. Na ovaj način pokazujemo im da nisu sami - rekla je Kvočka.

Profesorica fizike Andreana Kovačević Ćurić rekla je da su na jednoj aktivnosti htjeli da povežu mehaničke elektromagnetne talase i da sa jedne strane pokažu djeci kako to može da bude zabavno, a s druge šta se može napraviti od materijala  koji su dostupni.

- Kao doprinos Međunarodnom danu osoba sa Daunovim sindromom obukli smo različite čarape u znak podrške - rekla je ona.

Maštovitost

Na Trgu Krajine maštovitost su pokazali učenici likovne i muzičke sekcije. Profesorica muzičkog Kristina Moconja rekla je da su, s obzirom na to da obilježavaju Dan darovitih, pustili đake da pokažu u čemu su najbolji.

- Dajemo omaž poznatim muzičkim umjetnicima - rekla je Moconja.

Profesor likovne umjetnosti Davor Paponja ponosan je na svoje učenike koji su pokazali različite tehnike slikanja, te da se ne mora slikati samo u kontrolisanim uslovima, već i u nekim izmještenim okolnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana