Omladinski park u Srpcu za druženje bez granica

Dejan Jovičić
Omladinski park u Srpcu za druženje bez granica

Srbac - Mališani iz Srpca uskoro će dobiti zabavni park u kojem će svakodnevno moći uživati u igri, a zahvaljujući postavljanju teretane na otvorenom i omladinci će imati prostor za trening i rekreaciju.

Inicijator gradnje zabavnog parka je Udruženje građana “C.E.Z.A.R.” iz Srpca koje je dobilo novac za realizaciju ovog projekta putem njemačke Fondacije “Schuler Helfen Leben” i Omladinske banke iz Srpca. Direktorica udruženja Tanja Šnjegota kaže da su radovi počeli, a u ovu aktivnost je uključeno više desetina volontera iz osnovnih i srednjih škola.

- Ideja je nastala još početkom godine, kada smo ugostili predstavnike Fondacije SHL i obavili nekoliko sastanaka sa mladim aktivistima. Učenici su tada izrazili želju da dobiju ovakav kutak i motivisali nas da kandidujemo projekat zbog čega će prostor simbolično nositi naziv Omladinski park - istakla je Šnjegota.

Počela je gradnja pješačkih staza, postavljanje klupa i stolova i rekvizita za teretanu na otvorenom, a planirano je postavljanje ljuljaški, klackalica i drugih sprava za djecu i mlade.

- Putem Fondacije “Mozaik” smo obezbijedili sprave za teretanu, a Opština Srbac nam je dala parcelu za park i omogućiće postavljanje česme i reflektora - rekla je Šnjegota.

U radnu akciju uključeni su i članovi Lokalnog volonterskog servisa, a na gradnji parka angažovan je i srbački golman Branko Grahovac koji je proteklih desetak godina branio u rumunskom šampionatu i nastupao u Ligi šampiona. Nedavno je “okačio kopačke o klin” i vratio se u rodni grad.

- Došao sam da pomognem našim omladincima jer znam koliko ovakva mjesta znače našem gradu. Djetinjstvo sam proveo u Srpcu igrajući se u parku, a u rodnom gradu sam napravio i prve fudbalske korake. Želim da naša djeca odrastaju u zdravom okruženju, u svom zavičaju i da što manje sa roditeljima napuštaju ove krajeve. A ako i odu da se ipak jednog dana vrate - rekao je Grahovac.

Parkovi

U centru Srpca nekada je postojao gradski park, a na ovoj lokaciji je prije 13 godina počela izgradnja pravoslavnog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg. U blizini srbačkog vrtića prije nekoliko godina počela je izgradnja parka koji je posvećen poznatom glumcu sa ovih prostora Uglješi Kojadinoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana