Okupili se predstavnici 12 generacija Učiteljske škole u Prijedoru

Srna
Okupili se predstavnici 12 generacija Učiteljske škole u Prijedoru

PRIJEDOR - U Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru danas je održano druženje 12 generacija nekadašnje Učiteljske škole u Prijedoru.

Riječ je o generacijama učenika od 1960/61. godine, pa do 1971/72. godine kada su svih deset učiteljskih škola u tadašnjoj BiH, od te 1972. godine, prerasle u Pedagošku akademiju.

Jedan od organizatora ovog okupljanja bila je Brankica Davidović, koja je školske 1967/68. godine završila ovu školu.

Ona je novinarima rekla da su kroz tih 12 generacija prošli najbolji učitelji širom bivše Jugoslavije, a mnogi od tih učenika su doktori i magistri.

-To je na ponos i čestitost naših profesora, ali i mi smo bili dobri i poslušni - istakla je Davidovićeva.

Među organizatorima je i Milenko Vučković iz generacije koja je 1968. godine završila Učiteljsku školu i koji je rekao da je puno emocija zbog susreta nakon pedeset i više godina.

-Škola se mnogo razlikovala od današnje, prvo zbog uslova u kojima smo živjeli, po odnosu učenika i profesora, kao i po odnosu prema našim svakodnevnim obavezama. Trebalo je mnogo truda da se škola završi - naveo je Vučković, dodajući da su se oni koji su završili ovu školu odmah uključivali u nastavni proces i dobijali svoja odjeljenja.

Okupljene učitelje pozdravio je i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić, rekavši da su to sjajni učitelji i nastavnici koji su gradili prosvjetni sistem u proteklom periodu.

-Ovdje su i neke moje kolege sa kojima sam radio i učio zanat i od kojih se može mnogo naučiti. Oni mogu i u narednom periodu posavjetovati mlađe kolege kako treba raditi i kako se ponašati i kako treba vaspitati i obrazovati mlade - naveo je Gnjatić.

Među okupljenima danas bio je i profesor Aleksandar Milić (86), koji je predavao pedagogiju i filozofiju.

-Ovaj susret mi je veoma značajan i doživio sam ga sa puno emocija jer su mnogi došli što mi je drago, a ovo druženje budi one najpozitivnije emocije kada je škola bila škola - rekao je Milić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana