Održano "Podrašničko prelo"

Srna
Održano "Podrašničko prelo"

MRKONjIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu danas je održana treća etno i gastro manifestacija "Podrašničko prelo" na kojoj su predstavljena tradicionalna jela, a najviše pite savijače.

Osim Udruženja "Naša žena" iz Podrašnice, koje je organizovalo manifestaciju u Kulturnom centru "Petar Kočić", proizvode su predstavile i članice drugih asocijacija žena sa područja Mrkonjić Grada.

Za najukusniju pitu nagrađene su članice Humanitarnog udruženja žena, drugo mjesto dijele članice Udruženja žena "Baraćanke" i Udruženje žena "Naša žena", a treće mjesto pripada Kolu srpskih sestara "Rođenje Presvete Bogorodice".

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić, koja je svečano otvorila manifestaciju, rekla je novinarima da je ove godine sve dosta skromnije zbog pandemije virusa korona.

"Ovogodišnja manifestacija posvećena je izboru najljepše i najukusnije pite. Zahvaljujem svim udruženjima za trud i angažman koji ulažu u očuvanju naše gastro tradicije", istakla je Aničićeva.

Predsjednik Udruženja žena "Naša žena" Borjana Janković rekla je da je ovo prilika da udruženja žena razmjenjuju mišljenja o hrani, receptima i o značajnim projektima, a sve s ciljem kvalitetnih turističkih ponuda ovih prostora.

"Tradicionalni način proizvodnje hrane želimo da predstavimo današnjim mladim generacijama i ukažemo na to kako se nekad živjelo, radilo i kakva se hrana spremala", navela je Jankovićeva.

Ona je izrazilo zadovoljstvo zbog toga što ovo udruženje traje već 18 punih godina.

Član žirija za izbor najljepše pite Slobodan Ćoćkalo kaže da je "Podrašničko prelo" festival posvećen hrani i etno nasljeđu, te da je osnovni cilj da se sačuva i valorizuje rad žena na selu.

"Cilj je da se sačuva bogato gastro i etno nasljeđe koje je još dobro sačuvano na selu, tako da je ovo današnje druženje omaž čuvenoj mrkonjićkoj piti koja je postala prepoznatljiva", naglašava Ćoćkalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana