Održana radionica Vikimedije u saradnji sa gradskom bibliotekom Bijeljine

Srna
Održana radionica Vikimedije u saradnji sa gradskom bibliotekom Bijeljine

Bijeljina - Vikimedijina zajednica Republike Srpske, u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Filip Višnjić" iz Bijeljine,

organizovala je danas u ovom gradu uređivačku radionicu u okviru projekta "VikiSemberija" na Vikipediji na srpskom jeziku i srodnim projektima.

Jedan od desetak učesnika radionice, student prava Marko Marjanović rekao je da je Vikipedija jedan od najpopularnijih izvora iz kog mladi danas crpe informacije o događajima.

"Jednostranost informacija sa kojima se često susrećemo na ovom sajtu, bar kada je riječ o našim prostorima, nagnala nas je da damo svoj doprinos uređenju ove enciklopedije", rekao je Marjanović.

On je dodao da su osnivači Vikimedijine zajednice, ili kako se nazivaju, Vikimedijanci, mladi različitih profila i interesovanja. "Upravo to i jeste njihova prednost u kreiranju sadržaja", smatra Marjanović.

On je podsjetio da je za Vikipediju, kao najobimniju i najpopularniju onlajn enciklopediju, karakteristično da je vole učenici, studenti, dok od profesora i akademske zajednice nije baš priznata, odnosno, ne posmatraju je kao izvor relevantnih informacija.

"Kako bi se unaprijedio kvalitet sadržaja koji je vezan za naš prostor, te otklonile slabe strane i manjkavosti onlajn enciklopedije, Vikimedijanci su došli na zanimljivu ideju. S cilju implementacije Vikimedijinih projekata i u obrazovne institucije različitih nivoa u Republici Srpskoj, Vikimedijina zajednica se uključila u globalni obrazovni projekat Vikimedije i započela edukativne aktivnosti u Srpskoj", rekao je Marjanović.

Današnji događaj predstavlja "GLAM projekat", čiji je cilj saradnja među ustanovama kulture na području Bijeljine i Semberije i Vikimedijinih projekata radi stvaranja otvorenog i slobodnog sadržaja.

Učesnici radionice upoznati su danas o osnovnim pravilima i smjernicama Vikipedije, kao i o procesu nastanka i obrade vikipedijanskog članka.

Učesnici su sami odabirali teme o kojoj pišu, a literaturu za tekstove obezbijedila je Biblioteka.

"GLAM projekti" podrazumijevaju projekte podrške i saradnje sa ustanovama kulture - galerijama, bibliotekama, arhivima i muzejima. Sama riječ je akronim nastao od engleskih riječi za ove ustanove kulture.

Osim ovih, obuhvaćene su i ostale ustanove, kao što su pozorišta, javni emiteri i drugo.

Prva radionica Vikimedija zajednice Republike Srpske u Bijeljini je održana 17. oktobra, danas je druga po redu, a u planu je da se i u narednom periodu, u saradnji sa bijeljinskom Bibliotekom, održavaju slične radionice.

Vikipedija, jedina onlajn enciklopedija, jedna je od najčitanijih i najpopularnijih stranica na internetu. Danas ima gotovo 4,5 miliona tekstova i skoro 32 miliona stranica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana