Održana konferencija o unapređenju socijalnog rada

Srna
Foto: SRNA

BIJELjINA- Cilj konferencije socijalnog rada sa međunarodnim učešćem pod nazivom "Unapređenje socijalnog rada kroz razvoj teorija, metoda i tehnika rada", koja je danas održana u Bijeljini, jeste da se iz dobre prakse sistema u okruženju primijeni ono što bi u domaćem moglo da bude bolje.

Srđan Baralić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti iz Republike Srpske, rekao je da su učesnici konferencije došli iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije.

On je napomenuo da konferenciji fizički prisustvuje pedesetak ljudi, a više od stotinu ih je registrovano putem video-linka.

"Agendu smo dugo spremali. Cilj nam je da čujemo ono što je dobro u našem sistemu, ono što nas tišti i što bi moglo da bude bolje, učeći iz onoga što drugi sistemi u okruženju imaju definisano. Nadam se da ćemo iz zaključaka konferencije imati neki korak naprijed", rekao je Baralić.

On je ocijenio da je potrebno shvatiti da sistem socijalne zaštite ne podrazumijeva samo davanje jednokratnih ili bilo kakvih novčanih pomoći.

Baralić je ukazao da se, kada se govori o socijalnoj zaštiti, mora znati da ona podrazumijeva više problematika - porodicu, porodičnu zaštitu, probleme u društvu, poput zavisnosti i maloljetničkog prestupništva, te nasilja u porodici, kojeg je više pogotovo u ovom periodu pandemije.

Direktor Centra za socijalni rad Bijeljina Milorad Sofrenić rekao je da ovaj centar obilježava šest decenija rada i poželio da iskustva sa ove konferencije budu prenesena na teren, odnosno da institucijama bude putokaz kojem pravcu trebaju da se posvete.

"Naša glavna misija je da budemo što bliži onim najugroženijim slojevima stanovništva", rekao je Sofrenić novinarima.

On je napomenuo da je Centar u Bijeljini do prije četiri godine pružao usluge za do 5.500 korisnika, a podaci za prošlu godinu pokazaju da su imali 9.155 korisnika, od kojih je 6.000 primalo novčanu pomoć.

Sofrenić je rekao da je budžet koji su imali prije četiri godine iznosio oko 5,2 miliona KM, trenutni je oko 8,5 miliona KM, dok je ambicija za sljedeću godinu da on bude oko 9,2 miliona KM.

"Po tome se može vidjeti koliko je povećan obuhvat pružanja pomoći onima kojima je potrebna", napomenuo je Sofrenić.

On je istakao da se u bijeljinskom Centru za socijalni rad davanja isplaćuju mjesec za mjesec, odnosno praktično bez ikakvog kašnjenja.

Ružica Jelisavac iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu iz Beograda, koja je i predsjednik Asocijacije socijalnih radnika strukovnog udruženja, koje sa udruženjima iz Srpske i FBiH uspješno sarađuje već sedam godina, rekla je da svojim radom daju značajan doprinos da korisnicima iz sistema socijalne zaštite bude bolje i da unaprijede svoj kvalitet rada.

"Naš cilj je podići kvalitet života stanovnika u Srbiji i BiH", napomenula je Jelisavčeva.

Ona je ocijenila da su socijalni radnici na ovim prostorima decenijama kolateralna šteta.

"Zašto? Zato što da bi čoveku bilo bolje u njegovim problemima, kojih je puno, tu treba da deluju svi sistemi - policije, pravosuđa, centri za socijalni rad, koji su partneri jedni drugima. Uglavnom, i drugi zakažu, ali nekako, centri ispadnu najslabija karika", rekla je Jelisavčeva.

Ona je napomenula da je ovakvim konferencijama potrebno podizati kvalitet stručnog rada, koji treba da bude primijenjen u praksi.

"Mi imamo tačne standarde šta treba da uradimo i to treba da uradimo kvalitetno, stručno. I ova konferencija je vid dodatnog usavršavanja... kad sve to primenimo u praksu, odgovornost za to što našem korisniku nije bolje - neće biti na nama", ukazala je Jelisavčeva.

Ona je dodala da je na ovim prostorima sve više korisnika, a nedovoljno je stručnog kadra pri centrima za socijalni rad.

Organizator šeste godišnje Konferencije je Savez udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti iz Republike Srpske u saradnji sa federalnim Savezom socijalnih radnika i Udruženjem stručnih radnika socijalne djelatnosti Brčko distrikta.

Konferenciju podržavaju Unicef, OEBS i Organizacija "Čuvajmo djecu", a održana je u hotelu "Drina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana