Održana 16. međunarodna revija folklora “Šamačko proljeće”

Srna
Održana 16. međunarodna revija folklora “Šamačko proljeće”

Šamac - Šesnaesta Međunarodna revija folklora “Šamačko proljeće”, na kojoj je učestovalo više od 200 učesnika iz kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Republike Srpske, BiH i FBiH, održana je večeras u Šamcu.

Organizator ove manifestacije je Kulurno-umjetničko društvo “Šamac”, a pokrovitelj opština.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević, koji je zahvalio organizatorima što daju doprinos lokalnoj zajednici.

Milićević je dodao da su i mladi i stari doprinijeli da ova šamačka revija bude smještena u kalendar Međunarodnog savjeta organizacija folklornih festivala i narodne umjetnosti /CIOF/, kao jedna od 1.000 folklornih manifestacija širom svijeta.

“Mali Šamac je na jednoj tako značajnoj pozornici i to je veoma bitno. Dajemo svi doprinos da ovaj grad bude što ljepše i bolje predstavljen u svijetu i okruženju”, rekao je Milićević.

Predsjednik KUD-a “Šamac” Mladen Radović rekao je da su treću godinu zaredom u svjetskom kalendaru svih festivala svijeta pod direktnom jurisdikcijom CIOF-a, što je privilegija.

“U BiH trenutno ima pet festivala koji ispunjavaju te uslove. Na kraju ove manifestacije poslali smo iz Posavine zajedničku poruku svih učesnika, a to je poruka mira, ljubavi, tolerancije i kulturne razmjene koju sva društva praktikuju u svojim gradovima”, istakao je Radović.

Predsjednik KUD-a “Krušik” iz Valjeva Branko Petrović rekao je da su prvi put u Šamcu i predstavili su se igrama iz zapadne Srbije “Valjevska podvala”.

“Imamo više od 250 članova, a večeras smo došli sa 35. Mnogo putujemo i mnogo nam znače prijateljstva po Republici Srpskoj i BiH”, rekao je Petrović.

Šamčanima su se večeras predstavili KUD “Krušik” iz Valjeva, KUD “Branislav Nušić” iz Vladičinog Hana, KUD “Budućnost” iz Glamoča, KUD “Ilička” iz Brčkog, KUD “Dikan Davidibegović” iz Kaknja, Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora i domaćin KUD “Šamac”.

Međunarodna revija folklora održana je povodom Dana opštine Šamac, koji će biti obilježen sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana