Odata počast poginulim u poplavama 2014. godine

Srna
Odata počast poginulim u poplavama 2014. godine

DOBOJ - U Doboju je danas odata počast za 11 građana poginulih prije sedam godina u poplavama.

Kod spomen-ploče stradalim u majskim poplavama 2014. godine, koja se nalazi ispred objekta Skupštine grada vijence su položili gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, potpredsjednik gradske Skupštine Miloš Bukejlović, poslanik iz Doboja u Predstavničkom domu Parlamentanrne skupštine BiH Sanja Vulić.

U vodenoj stihiji u Doboju 15. maja 2014. godine poginuli su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč, Bahrija Skula i Rado Čupeljić.

Jerinić je novinarima rekao da je u tadašnjim poplavama najveći gubitak bio stradanje 11 stanovnika Doboja.

On je naveo da je pričinjena matrijalna šteta nadoknađena, kao i da je mnogo toga urađeno na zaštiti grada od budućih poplava, prvenstveno uređenjem korita rijeke Bosne.

Prema njegovim riječima, o bezbjednosti od poplava moće je govoriti tek nakon konačnog uređenja korita rijeke Bosne, kao i odgovornijeg odnosa prema prirodi.

Jerinić je naveo da je mnogo urađeno u rješavanju imovinskih odnosa, da je koncesija na rijeci Bosni oduzeta od Norvežana, te da je krajnji cilj uređenje korita rijeke Bosne, što će dati sigurnost građanima, a taj proces se radi zajedno sa Vladom Republike Srpske i preduzećem “Vode Srpske”.

On je dodao da je završen projekat uređenja korita Bosne, da slijedi njegova revizija, da je uređen potok Liješanj i postavljena nova precprna stanica.

Prisjećajući se tog kobnog maja 2014. godine, Jerinić je rekao da niko nije očekivao takav nivo poplave u užem dijelu grada.

On je ispričao da je, kao i mnogi drugi roditelji, tog jutra odveo dijete vrtić, da je voda u grad ušla naglo, te da su u roku od sat vremena ulice bile neprohodne.

Prema podacima iz Gradska uprave, tokom majskih poplava 2014. godine Doboju je pričinjena materijalna šteta od 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveći vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar.

Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana