Od "Puteva Srpske" zatražiti rješavanje vertikalne signalizacije

Srna
Od "Puteva Srpske" zatražiti rješavanje vertikalne signalizacije

PRIJEDOR- Grad Prijedor tražiće od Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" rješavanje višegodišnjeg problema manjka vertikalne signalizacije na gradskim prilazima, usljed čega je brzina, umjesto na 50, ograničena na 80 kilometara na čas, jedan je od zaključaka Foruma za bezbjednost zajednice i Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Zaključak je donesen uzimajući u obzir činjenicu da odgovarajući saobraćajni znakovi nisu postavljeni ni četiri godine nakon početka primjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Branko Švraka iz resornog gradskog odjeljenja rekao je da nadležnost za postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije ima Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske", budući da se u Prijedor ulazi preko magistralnih i regionalnih puteva.

Goran Gavranović iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor ponovio je da je riječ o samo šest saobraćajnih znakova za ograničenje brzine na 50 kilometara na čas, koji bi bili postavljeni pored tabli sa oznakom naseljenog mjesta Prijedor, i to četiri znaka na magistralnim i dva na regionalnim putevima, čime bi bili pokriveni ulazi u grad iz svih pravaca.

"Bez ovih znakova dozvoljena brzina vozila gradskim ulicama, na mjestima gdje nema posebnog znaka, iznosi 80 kilometara na čas, što je nedopustivo, a istovremeno otežava rad policije jer sve kazne za prekoračenje brzine u gradu padaju na sudovima, a, sa druge strane, građani negoduju jer se kroz naselja vozi velikom brzinom", pojasnio je Gavranović.

Predstavnici policije istakli su dobrobit postojećeg sistema video-nadzora u razotkrivanju krivičnih dijela i prekršaja i otvorili pitanje njegovog proširanja sa većim brojem kamera.

Zamjenik predsjedavajuće Forumu Draško Đenadija podsjetio je da su lani sredstvima Civilne zaštite nabavljene još dvije kamere koje će biti instalirane nakon što Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove definiše način napajanja električnom energijom.

"I u ovoj kalendarskoj godini planirana je nabavka još dvije kamere, za koje će u dogovoru sa policijom biti određene nove lokacije za postavljanje. Za neka veća proširenja ovog sistema potrebna su veća finansijska sredstva i treba tražiti načine da se ona definišu, kako na lokalnom tako i uz pomoć republičkog nivoa vlasti", rekao je Đenadija.

Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora je savjetodavno tijelo koje postoji i radi 18 godina, sastaje se dvomjesečno, broji tridesetak članova iz svih relevantih subjekata u gradu, otvara brojne teme i podstiče rješavanje najraznovrsnijih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana